11 Οκτ 2010

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΓΚΕΙ


«Θάνατος στους ομοφυλοφίλους». Με αυτό το σύνθημα, εκατοντάδες διαδηλωτές-μέλη ακροδεξιών και ναζιστικών οργανώσεων ξεχύθηκαν χθες στο κέντρο του Βελιγραδίου με σκοπό να διαλύσουν την προγραμματισμένη Πορεία Υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων.
Με πέτρες, βόμβες μολότοφ και σιδηρολοστούς, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον των 5.000 αστυνομικών που περιφρουρούσαν την ομαλή πορεία του συλλαλητηρίου. Παράλληλα, τραγουδώντας εθνικιστικά τραγούδια, επιχείρησαν να σταματήσουν την κυκλοφορία αναποδογυρίζοντας κάδους σκουπιδιών σε κεντρικούς δρόμους. Ενενήντα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, 100 πολίτες συνελήφθησαν, ενώ προκλήθηκαν και πολύ μεγάλες υλικές ζημιές. Στο διάβα τους, τα μέλη των συμμοριών κατέστρεφαν αυτοκίνητα, λεωφορεία, οδικούς σηματοδότες και έσπαζαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ η αστυνομία απαντούσε με δακρυγόνα.

Νωρίτερα, οι εθνικιστικές οργανώσεις είχαν απειλήσει πως θα φωτογράφιζαν όσους θα έπαιρναν μέρος στο συλλαλητήριο και στη συνέχεια θα ανέβαζαν τις φωτογραφίες στο Ιντερνετ για να τους τιμωρήσουν. «Είναι ντροπή για μένα να συμμετέχω σε μια πορεία, να υπερασπίζομαι αυτό που είμαι και να έχω χιλιάδες αστυνομικούς να με προστατεύουν από υστερικούς εθνικιστές», λέει η 36χρονη λεσβία Μιλένα. Και όλα αυτά δύο μόλις μέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σερβία της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που στόχο έχει να τονίσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ευρωπαϊκή προοπτική του Βελιγραδίου.

Γρήγορα τα επεισόδια επεκτάθηκαν και σε άλλα μέρη της πρωτεύουσας, καθώς οι εθνικιστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DS). Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο ισόγειο του κτιρίου, χωρίς τελικά να κινδυνεύσουν οι υπάλληλοι του κόμματος που βρίσκονταν στους ορόφους. Επιθέσεις σημειώθηκαν και στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SΡS) και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDΡ). «Είναι πραγματικά μια πολύ άσχημη μέρα για τη Σερβία», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας και πρόσθεσε πως η βία στα γραφεία του κόμματός του συνιστά επίθεση στην ευρωπαϊκή διαδρομή της Σερβίας και τις δημοκρατικές αξίες.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑon-line