11 Οκτ 2010
ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Τα στοιχεία που καταθέτουν εξειδικευµένοι επιστήµονες σοκάρουν: το ντόπινγκ θερίζει όχι τόσο στους πρωταθλητές όσο στις χαµηλές κατηγορίες!Αθλητής βαρέων αθληµάτων µέσης ηλικίας είναι σε κρίσιµη κατάσταση σε νοσοκοµείο της Θεσσαλονίκης...
Αλλος συνάδελφός του µε παρόµοια χαρακτηριστικά περιµένει καρτερικά σε άλλο θάλαµο, αναζητώντας συµβατό µόσχευµα καρδιάς. Το ντόπινγκ θερίζει!
Το συµπέρασµα επιβεβαιώθηκε µε χειροπιαστά παραδείγµατα που ανακοινώθηκαν από το βήµα της ηµερίδας «Η µάστιγα των αναβολικών».
«Αθλητής είναι ακόµη σε µεγάλο νοσοκοµείο της Θεσσαλονίκης, περιµένοντας να βρεθεί µόσχευµα καρδιάς, γιατί πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι αθλητής βαρέων αθληµάτων. Αρα, αναβολικά», είπε ο πρώην πρόεδρος και διοικητής του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ Δηµήτρης Γάκης, µιλώντας για τις επιπτώσεις του ντόπινγκ στο ακροατήριο της ηµερίδας που διοργάνωσαν η αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία «Αθλητισµός χωρίς αναβολικά»(ΑΧΩΑ) και ο Δήµος Θεσσαλονίκης στο Ολυµπιακό Μουσείο.
«Πρόκειται για αθλητή περίπου 45 ετών. Δεν µου είχε πει κάτι σχετικό µε ντόπινγκ. Πάντως, µην περιµένετε από οποιονδήποτε αθλητή να παραδεχθεί κάτι τέτοιο», είπε στην «ΟΜΑΔΑ» ο κ. Γάκης, επιστήµονας εξοικειωµένος µε τον αθλητισµό, καθώς διετέλεσε δεκαθλητής και µπασκετµπολίστας.
Η οµιλία του πρώην διοικητή του ΑΧΕΠΑ ήταν σκληρή: «Πριν από λίγο καιρό χειρουργήσαµε παλιό αθλητή βαρέων αθληµάτων µε καρκίνο του ήπατος. Αναγκαστήκαµε να κάνουµε µεταµόσχευση. Μετά από λίγους µήνες αισθάνθηκε πόνους στη σπονδυλική στήλη. Υποθέσαµε ότι ήταν κήλη. Οµως, ήταν µεταστατική εστία»!Μιλώντας στην «ΟΜΑΔΑ» ο κ. Γάκης συνέχισε: «Μη φανταστείτε ότι ντοπάρονται κυρίως οι πρωταθλητές. Οι πρωταθλητές συνήθως είναι άτοµα µε φυσικές ικανότητες. Θα σας πω ότι ντοπάρονται πολύ λιγότερο από τους δευτεραθλητές».
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
Λύση για την αντιµετώπιση της µάστιγας πρότεινε στην οµιλία της µία µεγάλη πρωταθλήτρια: «Είµαι τόσα χρόνια στον χώρο του αθλητισµού και διαπιστώνω ότι υπάρχει ένας συγκεκριµένος νόµος: ο νόµος της ανοµίας των ισχυρών», τόνισε στον πρόλογό της η Βούλα Πατουλίδου. «Πατάνε όλοι πάνω στην επιθυµία του αθλητή να βγει πρώτος, προκειµένου να τον έχουν υποχείριο, να πληρώνεται ο αθλητής και να κερδοσκοπούν όλοι οι άλλοι. Εκείνο που λείπει είναι η απόλυτη εξειδίκευση στον πρωταθλητισµό, διαδικασία που είναι µία κατηγορία µόνη της.
Από τον πρωταθλητισµό, λοιπόν, λείπει µία οµάδα µε εξειδικευµένο προσωπικό, ένα ινστιτούτο εξειδικευµένων στο αίµα, την ψυχολογία, την ορθοπεδική, µία οµάδα ανθρώπων στην οποία – γιατί περιουσία του κράτους θεωρείται ο πρωταθλητής – επενδύεις. Λείπει ένα ακοµµάτιστο ινστιτούτο µε απόλυτα εξειδικευµένους πολλούς επιστήµονες πολλών ειδικοτήτων. Τότε ο αθλητής δεν θα έχει ανάγκη κανέναν, γιατί κανένας δεν θα µπορεί να τον “ψήσει” ότι είναι ένα τίποτε κι ότι αυτός – ο τυχαίος, ο τυχάρπαστος, ο τυχοδιώκτης – θα είναι ο θεός του, που θα τον κάνει και τον ίδιο τον αθλητή θεό», πρόσθεσε η χρυσή Ολυµπιονίκης.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ο πρόεδρος του ΑΧΩΑ, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και επίτιµος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Κατσιµπάρδης, εντόπισε τη γενεσιουργό αιτία του ντόπινγκ στην εµπορευµατοποίηση του αθλητισµού και κατήγγειλε: «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τον παράδεισο των καταθέσεων της FΙFΑ στην Ελβετία και άλλων διεθνών οµοσπονδιών. Καµία κυβέρνηση δεν µπορεί να ελέγξει τη FΙFΑ, είναι εντελώς ανεξέλεγκτη».
Εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρατήρησε: «Δυστυχώς υπάρχει εσφαλµένη εξοικείωση µε το θέµα του ντόπινγκ.
Οι µεγάλες αθλητικές οµοσπονδίες είναι πια οντότητες της διεθνούς πραγµατικότητας που κινούνται πέρα από τα όρια της κρατικής και διακρατικής έννοµης τάξης». Καταλήγοντας ο υπουργός Εθνικής Αµυνας διαβεβαίωσε πως θα αποταχθούν οι αθλητές - αξιωµατικοί που έχουν καταδικαστεί µε κατηγορία για ντοπάρισµα. Ο δικηγόρος, Αριστείδης Καµάρας, διεθνής ποδοσφαιριστής, µέλος του ΑΧΩΑ τόνισε: «Επιτέλους στην Ελλάδα δηµιουργήθηκε το Εθνικό Συµβούλιο Καταπολέµησης Ντόπινγκ µε απεριόριστες αρµοδιότητες. Οµως, πρόβληµα δηµιουργεί ότι το ΕΣΚΑΝ δεν µπορεί να λειτουργήσει αποτελεσµατικά από τις υπάρχουσες συνθήκες διότι απευθύνεται στις Οµοσπονδίες κι από αυτές κινείται η διαδικασία των ελέγχων.
Ολα γίνονται χάρη στη φιλοτιµία και το κουράγιο των ασχολούµενων, γιατί οι Οµοσπονδίες δεν έχουν τα οικονοµικά µέσα για την κινητοποίησή τους».
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line