11 Οκτ 2010
ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΠΕΡΙ "ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ"
Σε δημόσια δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο του 2009, για την έκταση της διαφθοράς στη Ελλάδα, αναφερόταν ο πρόεδρος του Eurogroup και όχι σε κατ' ιδίαν συνομιλία μαζί του, διευκρινίζει ο εκπρόσωπός του κ. Γιούνκερ .
Ο Γκι Σιουλέρ εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διευκρίνισε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην Ουάσιγκτον ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε σύντομη αναφορά του για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι «πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς». Ωστόσο, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη».
Τέλος, καταλήγει ο εκπρόσωπος, ο πρόεδρος του Eurogroup «για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά».
Εν το μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα των «Irish Times», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούσε να δημοσιοποιήσει τη γνώση αυτή. «Τρία ή τέσσερα χρόνια πριν γνώριζα ότι ένα από τα κυριότερα ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγει, ‘κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα’. Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν η Ελλάδα είχε συμπεριφερθεί με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο εδώ και δεκαετίες» είναι τα λόγια του Γιούνκερ σύμφωνα με το άρθρο.
Υπενθυμίζεται ότι σάλο είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι ήταν γνωστό το ελληνικό πρόβλημα στους Ευρωπαίους και πως κάποιος Έλληνας πρωθυπουργός του είχε πει πως κυβερνά μια «διεφθαρμένη χώρα».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα προκύπτει για τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνο Παναγιωτόπουλο λόγω του υπαινιγμού του ότι οι δηλώσεις Γιούνκερ φωτογράφιζαν τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
«Με την ίδια ελαφρότητα και την ίδια επικίνδυνη ανευθυνότητα χειρίζεται και τα οικονομικά της χώρας ο υπουργός των οικονομικών;» αναρωτήθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι εξομολογήσεις του κ. Γιούνκερ δείχνουν πόσο μεγάλη ζημιά έκαναν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περί διεφθαρμένης χώρας.
Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών επί Κώστα Καραμανλή, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ BHMA 99,5, ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου για προσπάθεια διαστρέβλωσης των δηλώσεων του επικεφαλής του Eurogroup, καθώς -όπως είπε- ο κ. Γιούνκερ δεν αναφερόταν στον Κ.Καραμανλή, αλλά στον Γ.Παπανδρέου. Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση το ουσιαστικό ζήτημα είναι τι κάνει μια κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, ενώ επισήμανε πως άλλο είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας να αγωνίζεται για τη χώρα του και αλλο να τη διασύρει Τόνισε δε ότι επί Κ.Καραμανλή έγιναν τα περισσότερα πράγματα για την αντιμετώπιση της διαφοράς, σε αντιδιαστολή με την περίοδο πριν από το 2004, όταν «όλα τα σκέπαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» και όλα «συγκαλείπτονταν συστηματικά». Ο Πρ.Παυλόπουλος επανέλαβε ότι πρέπει να εξεταστεί τι έγινε από το 1981 και μετά στην οικονομία, καθώς η περίοδος από το 1981 έως το 1990 ήταν η «χαμένη δεκαετία για να βγει η χώρα μια και καλή από την κρίση». Σημείωσε, δε, ότι μια κρίση ελλείμματος μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού υπό τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε ότι «υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορείς να ξεφτιλίσεις τη χώρα». Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στον Γ.Παπανδρέου τόνισε: «Το έκανε τούμπανο Μου προκαλούσε σοκ. Υπάρχει και ένα όριο στο αυτομαστίγωμα και στο πόσο μπορείς να ξεφτιλίσεις την χώρα σου. Με ενοχλεί ότι ένας πρωθυπουργός μιλά έτσι για την χώρα του».
Επιπλέον, μιλώντας πάλι στον ίδιο σταθμό, ο βουλευτής της ΝΔ Θ.Καράογλου χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο πρόσωπο του Κ.Καραμανλή άδικες και εξέφρασε την άποψη ότι είναι ένας ενεργός πολιτικός που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Tο πρόσημο της ιστορίας θα είναι θετικό μπροστά στον Κώστα Καραμανλή γιατί νομίζω ότι τα πεντέμισι χρόνια ήταν μια καλή κυβερνητική περίοδος» δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου.
Απορρίπτοντας τα περί ιστορικού προσώπου που έχουν αναφέρει στελέχη της ΝΔ, υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να γίνει ακόμη και πρόεδρος Δημοκρατίας. «Δεν θεωρώ ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει κλείσει την πολιτική του διαδρομή, απλά μπορεί να μην είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μπορεί να μην είναι στο μέλλον πρόεδρος του κόμματος της ΝΔ ή πρωθυπουργός, να είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν σημαίνει ότι ο Κώστας ο Καραμανλής, που είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα έχει τελειώσει, απλά μόνος του επέλεξε και είναι κάτι που τον τιμάει και ανέλαβε γενναία τις ευθύνες του για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, να αποσυρθεί από την ενεργό, μάχιμη πολιτική, να πάει ένα βήμα παραπίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια πολύτιμη εφεδρεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.
Ο βουλευτής της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κ.Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, χαρακτήρισε τη δήλωση περί διεφθαρμένης χώρας, ως ύβρη και μείωση για τον τόπο και τους πολίτες του,σημειώνοντας, επίσης ότι η πράξη του υπουργού Οικονομικών, αποτελεί «απαράδεκτο για τα πολιτικά μας ήθη, ατόπημα».
Ο Ευ. Αντώναρος, σημείωσε πως ουδέποτε ο κ. Γιούνκερ μίλησε για πρώην πρωθυπουργό, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από την καταγραφή της φράσης του στον ευρωπαϊκό τύπο. «Δεν χαίρομαι γι' αυτό και δεν χαίρομαι καθόλου, γιατί ένας Έλληνας πρωθυπουργός, αποκαλεί τη χώρα του διεφθαρμένη. Αλλά αυτό δεν είναι νέο. Ο κ. Παπανδρέου, ήδη στις 11 Δεκεμβρίου του 2009, δύο μόλις μήνες αφού είχε αναλάβει, με ξεκάθαρη εντολή του ελληνικού λαού τη διακυβέρνηση της χώρας, πήγε στις Βρυξέλλες και τότε, στους έκθαμβους - όπως γράφουν οι Financial Times- συναδέλφους του από όλη την Ευρώπη, είπε ότι το βασικό μας πρόβλημα, είναι η διαφθορά του συστήματος. Ο κ. Παπανδρέου, λοιπόν, συνεχώς έλεγε αυτό το πράγμα. Κι αναρωτιέμαι αν θα σκεφτόταν ποτέ ο πρωθυπουργός της Μποτσουάνα - δεν έχω τίποτε με την Μποτσουάνα - να αποκαλέσει τη χώρα του, τη χώρα, που του ανέθεσε ο λαός να διακυβερνήσει, διεφθαρμένη».
Ο βουλευτής της ΝΔ απέδωσε την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποστρέψει το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού από τα πραγματικά προβλήματα και να επιρρίψει ευθύνες, να συκοφαντήσει τους κορυφαίους πολιτικούς της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, υπενθύμισε πως τόσο πριν, όσο και μετά τις ευρωεκλογές στις οποίες η ΝΔ ηττήθηκε, είχαν ληφθεί οικονομικά μέτρα, σημειώνοντας ότι ο Κ. Καραμανλής, δεν ήθελε να παραδώσει την εξουσία, αλλά «δεν μπορούσε με 151 βουλευτές που διέθετε, να κάνει αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει. Αυτό, όμως, το οποίο είχε πει ότι θα κάνει, 35 ομιλίες έκανε προεκλογικά και κανείς άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός και αρχηγός κόμματος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, δεν έχει ανακοινώσει σε προεκλογική περίοδο,σκληρά μέτρα για το διάστημα μετά τις εκλογές». Ο βουλευτής της ΝΔ συμπλήρωσε ότι «εμείς σαν κυβέρνηση είπαμε την αλήθεια, ο κ. Παπανδρέου, που ήξερε, υποσχόταν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και αναλαμβάνει την εξουσία και πάει στην Ευρώπη και λεει ότι ανέλαβε μία διεφθαρμένη χώρα.»
«Σημασία δεν έχει τόσο ποιος από τους τρεις πρωθυπουργούς το είπε στον κ. Γιούνκερ. Ούτε η Ευρώπη περίμενε να ενημερωθεί από πρωθυπουργικά χείλη για τη διαφθορά, τη στιγμή που έκλειναν όλα αυτά τα χρόνια δουλειές με διεφθαρμένους υπουργούς, ενίοτε και συγγενείς, που λειτουργούσαν κάτω από την ομπρέλα των εκάστοτε πρωθυπουργών. Σημασία έχει ότι κανείς δεν έχει πειστεί ότι το πάρτι τελείωσε» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον καλά ότι οι ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας βαραίνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ» τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ. «Είναι φανερό πως με αφορμή τη νέα αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εφαρμόσει νέα σκληρότερα μέτρα».
ΑΔΕΔΥ: Διαφωτιστικές οι δηλώσεις Γιούνκερ
«Οι δηλώσεις Γιούνγκερ αναδεικνύονται πολύ διαφωτιστικές για το πώς οδηγηθήκαμε στη δημοσιονομική κατάρρευση και στο απεχθές μνημόνιο αναφέρει σχετικά η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας επιπλέον ότι «τα συνδικάτα που διατύπωναν και συνεχίζουν να διεκδικούν με επιχειρήματα την άποψη για ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και πολιτικών ως αντιστάθμισμα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική» δικαιώνονται.
«Η Κομισιόν είχε χτυπήσει το καμπανάκι στην Ελλάδα πολλές φορές»
Η Κομισιόν είχε προσπαθήσει να χτυπήσει το καμπανάκι στην Ελλάδα πολλές φορές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι Βρυξέλλες γνώριζαν ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας ήταν επίπλαστη.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επανειλημμένα θέσει σε επίπεδο Ecofin το ζήτημα για τα στατιστικά στοιχεία και τον πρϋπολογισμό της Ελλάδας. Αρνήθηκε πάντως να προχωρήσει στο σχολιασμό των δηλώσεων του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε δηλώσει την Παρασκεύη ότι οι Βρυξέλλες γνώριζαν ότι η κρίση βρισκόταν καθ' οδόν για την Ελλάδα, αλλά δεν μίλησαν.
tvxs.gr