8 Οκτ 2020

Χρ. Δήμας: Microsoft και Pfizer ήταν η αρχή, έπονται κινεζικές και ισραηλινές επενδύσεις


 Κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η προσέλκυση επιχειρήσεων που θα επενδύσουν σε κέντρα καινοτομίας που εξειδικεύονται στην έρευνα & ανάπτυξη (R&D)
. Η αρχή, λέει ο υφυπουργός Έρευνας & Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, έγινε με τις αμερικανικές εταιρείες Pfizer, Cisco, Applied Materials, EY και Microsoft. Η προσπάθεια ωστόσο θα συνεχιστεί, τόσο με αμερικανικές, όσο και με ευρωπαϊκές, κινεζικές αλλά και ρωσικές και ισραηλινές επιχειρήσεις καινοτομίας.

Απώτερος στόχος, αναφέρει ο Έλληνας υφυπουργός, είναι η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει θετικά και η νέα πλατφόρμα «Υψώστε την Ελλάδα» (Elevate Greece) η οποία θα αποτελέσει την ηλεκτρονική πύλη για την καταγραφή του οικοσυστήματος των καινοτόμων, νεοφυών επιχειρήσεων με έδρα τη χώρα μας.

Σε  συνέντευξή του  στον Βαγγέλη Μανδραβέλη και στο site LIBERAL ο κ. Δήμας στο ερώτημα τι αλλάζει η συμφωνία διμερους συνεργασία Ελλαδας - ΗΠΑ στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, απάντησε πως αυτη η νέα συμφωνία που υπογράφηκε θα συμβάλλει στο να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες γέφυρες μεταξύ των δυο χωρών στις επιστήμες, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Καθιερώνεται μια επίσημη βάση συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που θα διευρύνει και θα ενισχύσει την διεξαγωγή συνεργατικών δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και θα ενθαρρύνει την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνεργασίας αυτής προς το οικονομικό και κοινωνικό τους όφελος. Ήδη σημαντικός αριθμός Αμερικανικών εταιρειών, μεγάλης εμβέλειας, όπως είναι η Pfizer, η Cisco, η Applied Materials, η EY, η Microsoft που ασχολούνται με τομείς αιχμής, όπως οι νέες τεχνολογίες ή η τεχνητή νοημοσύνη έχουν εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Η προσέλκυση εταιρειών να επενδύσουν σε Κέντρα Καινοτομίας που εξειδικεύονται στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) αποτελεί για το υπουργείο  μια από τις κύριες προτεραιότητες.

- Τι προσδοκά η Ελλάδα από τη συμφωνία αυτή;

Η Ελλάδα προσδοκά την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με μια χώρα άμεσου στρατηγικού ενδιαφέροντος. Η προσέλκυση Αμερικανικών επενδύσεων στην έρευνα, την επιστήμη και στις νέες τεχνολογίες ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους Έλληνες επιστήμονες. Η Ελλάδα διαθέτει την δυναμική να αναδειχθεί σε «κόμβο» καινοτομίας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την στρατηγική θέση της χώρας.