6 Μαΐ 2011

∆ΝΤ και στους δήµους


Το 18% των δήµων της χώρας αντιµετωπίζει σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα, µε χρέη να υπερβαίνουν ακόµη και το 100% των εσόδων, όπως προκύπτει από την αναλυτική καταγραφή που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών. «Στόχος είναι να αντιµετωπίσουµε τα προβλήµατα της Αυτοδιοίκησης µε τρόπο µόνιµο που θα υπακούει σε κανόνες και όχι αποσπασµατικό... και άρα ατελέσφορο, όπως γινόταν µέχρι σήµερα και είχε ως αποτέλεσµα να φτάσουµε σε υπερχρεωµένους δήµους» σηµείωσε ο κ. Ραγκούσης.
Στους δήµους που βρίσκονται στο κόκκινο ήστο «βαθύ πορτοκαλί», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, θα γίνει αξιολόγηση από ορκωτούς λογιστές και θα υποβληθεί συγκεκριµένη έκθεση για τα αναλυτικά οικονοµικά τους στοιχεία. Στη συνέχεια θα κληθούν να υπαχθούν στο πρόγραµµα εξυγίανσης και να κάνουν χρήση τόσο των ευνοϊκών ρυθµίσεων που προβλέπονται όσο και κάποιων υποχρεώσεων.

Η ΥΠΑΓΩΓΗ στο πρόγραµµαδεν είναι υποχρεωτική, αλλά όπως ανέφερε ο κ.Ραγκούσης θεωρεί απίθανο να µην προχωρήσουν σε αυτό ώστε να απαλλαγούν από το βάρος των χρεών. «Αν δεν το κάνουν θα καταρρεύσουν» υποστήριξε ειδικά για 24 δήµους στους οποίους το χρέος ξεπερνάει το 150%των τακτικών εσόδων τους. Ανάλογη πορεία εκτιµάται πως θα ακολουθήσουν και άλλοι 38, η λειτουργία των οποίων χαρακτηρίζεται εξαιρετικά προβληµατική.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εσωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο αποδοχής και εναλλακτικών λύσεων που θα προταθούν από τους δήµουςπου αντιµετωπίζουν οικονοµικό πρόβληµα.Ως παραδείγµατα αναφέρθηκαν η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας για την αποπληρωµή των χρεών ή η επιβολή αυξήσεων σε τέλη εφόσον υπάρχει ευρύτερη συναίνεση του δήµου και της κοινωνίας.

Το πρόγραµµα εξυγίανσης θα υλοποιηθεί σε συνεργασίαµε το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων, το οποίο κατέχει το 60% του συνολικού δανεισµού των δήµων. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ταµείου Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, όσοι υπαχθούν στο πρόγραµµα θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουνσε επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων,που µπορείνα φτάσει έως και τα 25έτη ανάλογα µε την περίπτωση.

«Η ρύθµιση αυτή θα οδηγήσει σε µείωση έως 55% στα ποσά της δόσης που καλούνται να καταβάλουν οι δήµοι» υποστήριξε ο κ. Αντωνόπουλος, επισηµαίνοντας πως θα γίνει και επανεξέταση του επιτοκίου µε περαιτέρω µείωσή του από το 5,9% σταθερό για 15 χρόνια που είναι σήµερα.

Σε ειδικές περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξε  ικαι περίοδος χάριτος µε πάγωµα του κεφαλαίου και καταβολή µόνον των τόκων ή µε πάγωµα κεφαλαίου και τόκων και κεφαλαιοποίησή τους στο τέλος της περιόδου χάριτος.

Για δήµους πουθα πετυχαίνουν τους στόχους του προγράµµατος και θα περνούν στο πράσινο θα αίρονται οι όποιοι περιορισµοί και υποχρεώσεις. Αντιθέτως, όπως διευκρίνισε ο κ. Ραγκούσης, «εάν κάποιος δήµος ξεστρατίσει από τις υποχρεώσεις, θα κόβεται από το πρόγραµµα».


Αυστηροί περιορισµοί σε όσους µπαίνουν στο πρόγραµµα εξυγίανσης


ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ προβλέπονται για τους δήµους που θα ενταχθούν στο πρόγραµµα εξυγίανσης. «Θα προβλέπει ευεργετήµατα ώστε να βγουν από την κόκκινη ζώνη, αλλά θα συνεπάγεται και υποχρεώσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Ειδικότερα, στους υπό εξυγίανση δήµους θα τεθεί περιορισµός ή ακόµη και πάγωµα όλων των προσλήψεων, συµπεριλαµβανοµένων και αυτών που γίνονται µε συµβάσεις, ενώ αντίστοιχος περιορισµός ή κατάργηση θα υπάρξει για τις χρηµατοδοτήσεις µέσω ορισµένων κωδικών, όπως είναι αυτοί για δηµόσιες σχέσεις ή εκδηλώσεις.

Οι δήµοι θα αναλάβουν επίσης την υποχρέωση να διαθέτουν µέρος ή το σύνολο των εσόδων τους για την επίτευξη των στόχων του προγράµµατος εξυγίανσης και δεν θα µπορούν σε ορισµένες περιπτώσεις να πραγµατοποιούν έργα, µε εξαίρεση εκείνα που αφορούν συντήρηση και επισκευή υφιστάµενων υποδοµών. Ορίζεται επίσης πως η υλοποίηση του προγράµµατος εξυγίανσης θα γίνεται βάσει συγκεκριµένου χρονοδιαγράµµατος, το οποίο θα έχει ορίζοντα το τέλος της τρέχουσας δηµοτικής περιόδου.

Ειδική µέριµνα έχει ληφθεί για περιπτώσεις καλλικράτειων δήµων όπου τα χρέη οφείλονται σε έναν από τους πρώην δήµους – νυν δηµοτικές ενότητες – όπως είναι το παράδειγµα του ∆ήµου Νίκαιας - Ρέντη µε τις οφειλές να προέρχονται από τον πρώην ∆ήµο Νίκαιας σε αντίθεση µε τον πρώην ∆ήµο Ρέντη που ήταν απολύτως υγιής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δίνεται η δυνατότητα οι περιορισµοί να εφαρµόζονται µόνον στη δηµοτική ενότητα ή στις δηµοτικές ενότητες που είχαν το πρόβληµα, ή τουλάχιστον να αναλάβουν το µεγαλύτερο µέρος εφαρµογής των υποχρεώσεων.
Προτελευταίοι στον δανεισµό

Συγκριτικά µε τους δήµους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι ελληνικοί δήµοι βρίσκονται στην προτελευταία θέση δανεισµού, µε το ποσοστό του να ανέρχεται στο 0,9% του ΑΕΠ και στο 0,7% του δηµοσίου χρέους.

«Οι δήµοι µπαίνουν στη γενική κυβέρνηση µαζί µε τα νοσοκοµεία και τα ασφαλιστικά ταµεία και κατηγορούνται, λιθοβολούνται ότι φταίνε για το έλλειµµα. ∆εν ισχύει», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών

TA NEA