6 Μαΐ 2011

Στον τελικό της Ευρώπης ο ΠΑΟ πάει για το 6ο αστέρι!


Ο Παναθηναϊκός πιστοποίησε την ποιοτική του ανωτερότητα και κερδίζοντας με 77-69 τη Σιένα προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό της Ευρωλίγκας, που θα διεξαχθεί την Κυριακή με αντίπαλο τη Μακάμπι ή τη Ρεάλ Μαδρίτης. 
Θα είναι ο 7ος ευρωπαϊκός... τελικός των “πρασίνων”, που πάνε να σηκώσουν στο «Παλάου Σαν Τζόρντι» της Βαρκελώνης το 6ο τρόπαιο στην ιστορία τους. Μόνον στα πρώτα 15 λεπτά συνάντησε προβλήματα η ομάδα του Ομπράντοβιτς, κυρίαρχη μορφή της οποίας ήταν ο Νικ Καλάθης.

Ο Παναθηναϊκός ήταν υποψιασμένος μετά το πάθημα του Ολυμπιακού από τη Σιένα.
Για την ακρίβεια... παραήταν υποψιασμένος, σχεδόν φοβισμένος απέναντι στους ψηλούς των Ιταλών, Ράκοβιτς και Λαβρινόβιτς που έκαναν πάρτι στην "πράσινη" ρακέτα για δέκα λεπτά.

Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έκαναν λάθη, ο Διαμαντίδης έμεινε πολύ στον πάγκο για να προστατευτεί (υπέστη ένα μικροτραυματισμό στο πρωτο δεκάλεπτο και άργησε να επιστρέψει στο παρκέ) και ρόλο οργανωτή, εκτελεστή αλλά και κορυφαίου αμυντικού πήρε ο Νικ Καλάθης. Ο ομογενής γκαρντ πέτυχε ατομικό ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα με 17 (πρόσθεσε και 7 ριμπάουντ), ενώ έλαβε πολύτιμες βοήθειες και από τον Φώτση, που σημείωσε δύο κρισιμότατα τρίποντα, τις στιγμές που οι Καουκένας και Ράκοβιτς πήγαιναν να δώσουν φιλί ζωής στη Σιένα.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν σε κακή μέρα, τουλάχιστον για τα δικά του δεδομένα, αφού ακόμα και σε αγώνα που δεν είχε ρόλο πρωταγωνιστή "άγγιξε" το νταμπλ νταμπλ με 8 πόντους και 9 ασίστ!

Πέρα από το παρκέ, ο Παναθηναϊκός νίκησε και στη μάχη της εξέδρας. Οι 4.000 Έλληνες, συνεπικουρούμενοι από τους οπαδούς της Μακάμπι, μετέτρεψαν σε ΟΑΚΑ το κλειστό της Βαρκελώνης, σκεπάζοντας τις δειλές φωνές των περίπου 1.000 Ιταλών.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 40-36, 56-47, 77-69

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς, Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 16, Φώτσης 14 (2), Σάτο 6 (1), Νίκολας 3 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8, Βουγιούκας 6, Καλάθης 17, Καϊμακόγλου.
ΣΙΕΝΑ (Σιμόνε Πιανιτζάνι): ΜακΚάλεμπ 7, Ζήσης 4, Χέρστον 12 (2), Καραρέτο 2, Ράκοβιτς 10, Λαβρίνοβιτς 7 (1), Καουκένας 13 (1), Ρες, Ακιντέλε 4, Γιάριτς, Στόουνρουκ 4, Μος 6


Ομπράντοβιτς: «Δεν ανησύχησα σε κανένα σημείο»

"Μπορεί πολύς κόσμος να φοβήθηκε την ήττα, αλλά ξέρω την ομάδα μου και την πιστεύω.
Τα παιχνίδια αυτά είναι θέμα συγκέντρωσης. Δεν την είχαμε στο πρώτο ημίχρονο και αυτό φάνηκε από τα πολλά αμυντικά ριμπάουντ που πήρε η Σιένα. Ωστόσο στο δεύτερο, είχαμε σωστές αποφάσεις μέσα στο γήπεδο και καταφέραμε να τους περιορίσουμε, παρόλο που είχαμε και κάποια άστοχα σουτ.

Για μένα δεν είναι έκπληξη η εμφάνιση του Καλάθη. Δουλεύω μαζί του κάθε μέρα και ξέρω τι μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο.
Από την πλευρά μου προσπάθησα να βοηθήσω όλους τους παίκτες και επειδή συνεργάζομαι κάθε μέρα με αυτούς, δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη η εμφάνιση τους", ήταν τα λόγια του "Ζοτς", ο οποίος πηγαίνει στον τελικό της Κυριακής με στόχο το όγδοο προσωπικό του Ευρωπαϊκό.



 ΠΗΓΗ: enet.gr