6 Μαΐ 2011

Το ελληνικό χρέος διχάζει την ευρωζώνη


Το πετύχαμε κι αυτό, να διχάσουμε δηλαδή τους Ευρωπαίους γύρω από το καυτό ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους μας. 
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η Wall Street Journal, που διαπιστώνει σε χθεσινό άρθρο της, ότι το ελληνικό χρέος και ο τρόπος αντιμετώπισής του διευρύνουν το διχασμό στην... ευρωζώνη δημιουργώντας δύο στρατόπεδα.

Από τη μια πλευρά το γερμανικό, που υποστηρίζει αυξανόμενα μέσω κρατικών αξιωματούχων, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί σε μια διαπραγμάτευση με τους κατόχους των ομολόγων της στο τρέχον έτος για μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Ενα τέτοιο βήμα, τονίζει το άρθρο, θα μείωνε τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, ενώ θα γλίτωνε τους επενδυτές από ένα κούρεμα της αξίας των ομολόγων τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής πλευράς, αν η επιμήκυνση δεν γίνει έγκαιρα, τότε οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και δη οι Γερμανοί θα φορτωθούν σύντομα το μεγαλύτερο βάρος του ελληνικού χρέους.

Κι αυτό γιατί, με βάση την τρέχουσα εμπιστοσύνη των επενδυτών, η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους μέσω των αγορών από το 2012 - όταν η χώρα μας θα επιστρέψει σε αυτές - θεωρείται για την ώρα σχεδόν απίθανη.
Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει το 2012 δύο επιλογές: ή να προβεί σε αθέτηση του χρέους της ή να καταφύγει σε επιπρόσθετο δανεισμό από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Εάν όμως η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί μόνο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τότε το χρέος της θα αποτελείται όλο και περισσότερο από τα επείγοντα δάνειά τους και λιγότερο από τα ομόλογα ιδιωτών. Κάτι που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι - μαζί και οι Γερμανοί - θα κληθούν να φορτωθούν σταδιακά ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

Στη γερμανική πρόταση αντιτάσσεται το άλλο στρατόπεδο, στο οποίο συνυπάρχουν μεταξύ άλλων η Γαλλία με τις τράπεζές της, η ΕΚΤ και η Κομισιόν.

Το στρατόπεδο αυτό αντιτίθεται ακόμη και στην ιδέα μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις αγορές στο συμπέρασμα, ότι και οι άλλες υπερχρεωμένες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δεν θα πληρώσουν τα χρέη τους.

ΠΗΓΗ: enet.gr