6 Μαΐ 2011

Μεταξύ µπότοξ και σιλικόνης. Της Πόπης Διαμαντάκου

 

Αυτές πια δεν είναι housewives αλλά πασιονάριες του µπότοξ και της προσθετικής στήθους.

Προβάλλεται σαν ένα ακόµη ευτράπελο των «Real Ηousewives» από διάφορες σατιρικές εκποµπές, η σκηνή όπου η Ορθούλα Παπαδάκου «εξοµολογείται», τάχα, στον γιατρό της, πόσο την... πονούσε στο σηµείο τοµής προσθετικής στήθους κατά τη διάρκεια του σεξ, επειδή ο σύντροφός της, αγνοώντας ότι έχει κάνει επέµβαση, τα… κακοµεταχειριζόταν. 

Εµείς πάντως δεν γελάσαµε. Εξόχως κακόγουστο και θλιβερό το θέαµα.

Για την κατάντια στην οποία µπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο η δίψα για δηµοσιότητα.

Να εξοµολογηθούµε µε τη σειρά µας, ότι την εν λόγω σκηνή του σαρκοφαγικού ριάλιτι την είδαµε κατά την αναπαραγωγή της από άλλεςεκποµπές, καθώς, ούτε για λόγους επαγγελµατικής ευσυνειδησίας δεν αντέχουµε την παρακολούθησή του.

Από την πρώτη στιγµή µας προκαλούσε το ίδιο άγχος, που µας προκαλούσαν πάντα τα νούµερα µε ζώα στο τσίρκο. Οπως ποτέ δεν βρίσκαµε διασκεδαστικά τα σόου µε µισοναρκωµένα θηρία, που µιµούνταν κατ’ εντολή των θηριοδαµαστών άγαρµπες µπαλαρινίστικες φιγούρες, για να έχουν µετά δώρο µια λιχουδιά, δεν βρίσκουµε διασκεδαστική και την τηλεόραση που κάνει µε ανθρώπους – και δη γυναίκες – «νούµερα» µε αντίδωρο τοψευτογλάσο της διασηµότητας.
Βεβαίως η διαφορά του ριάλιτι από το τσίρκο είναι ότι οι εν λόγω κυρίες, οι Ηousewives, διαθέτουν σκέψη και έχουν το δικαίωµα της επιλογής. Αλλά δεν παύει το αποτέλεσµα να είναι προσβλητικό για την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Αυτό ακριβώς αισθανθήκαµε ακούγοντας από µια νεαρή γυναίκα τα εξής:
«Είχα µόλις βάλει τα καινούργια µου (λέει υπερήφανη για τις σιλικονούχες φούσκες στο στήθος της η Ηousewife και τις δείχνει στον κύριο µε την άσπρη µπλούζα απέναντί της), αλλά δεν του τo ‘χα πει (σ.σ.: του ερωτικού συντρόφου) και εκείνος άρχισε να τα πιάνει, δυνατά…(γελάκια)… Να σας δείξω πώς µου τα ‘κανε;… Και εγώ ούρλιαζα, ξέρετε, από πόνο, αλλά εκείνος νόµιζε ότι εγώ γουστάρω, χα!χα! Εκείνος τα ‘πιανε, εγώ ούρλιαζα και εκείνος νόµιζε πως εγώ γουστάρω και συνέχιζε να µου τα πιάνει…». 
Τι να πει κανείς µπροστά σε τέτοια ποιότητα περιγραφής µιας προσωπικής στιγµής!

Αυτό που σοκάρει είναι, ότι όσο ανόητα και ανώδυνα µοιάζουν τέτοιου είδους τηλεσκουπίδια, τόσο πιο εξευτελιστικά είναι για τη γυναικεία προσωπικότητα, καθώς εµφανίζουν τη συζήτηση για τις πλαστικές, τα µπότοξ, τα ψηλοτάκουνα και το σεξ, σαν τάχα απενοχοποιηµένο και απελευθερωµένο λόγο. Λες και το γυναικείο ζήτηµα στην εποχή µας, είναι όλο κι όλο η απενοχοποίηση για τις πλαστικές επεµβάσεις.

Είναι το είδος της ψευδοαπελευθέρωσης
µε το οποίο ζαχάρωσε τον νέο αντιφεµινισµό το περιβόητο «Sex and the city».
Αποθέωσε την «κατινιά» και τη µαταιοδοξία, περιτυλίγοντάς τη µε νεοϋορκέζικο αέρα κοπανιστό, που πούλησαν τέσσερις µεγαλοκοπέλες.

Ακριβώς αυτό το πρότυπο ξεπατικώνουν και τα τηλεσκουπίδια σαν το «Real Housewives», όπου η παγίδα της µαταιοδοξίας προβάλλεται σαν «γυναικεία µαγκιά».

Εξού και οι housewives εµφανίζονται σαν πασιονάριες του µπότοξ.
Τόσο, µάλιστα, έχει πάρει τον ρόλο της σοβαρά, ειδικώς η Ορθούλα, που την πήρε το µάτι µας σε ένα από τα ρεπορτάζ µεσηµεριανάδικου για κοσµική εκδήλωση, να δηλώνει ότι «κάνει µπότοξ από τα 35 της, άρχισε µάλλον αργά, αλλά και πάλι δεν χρειάζεται ολόκληρο το µπουκαλάκι – της λέει η αισθητικός της».

Αλίµονο! Οι ζωές µας δεν θα ‘ταν οι ίδιες, αν η Ορθούλα έκανε όλο το µπουκαλάκι µπότοξ και να‘ναι καλά που µας ενηµέρωσε.
Με κάτι τέτοια ευτράπελα βέβαια, γεµίζει η µισή τηλεόραση, καθώς αναπαράγονται, υποτίθεται, για να σατιριστούν. Και εντέλει κυριαρχούν. Τα ίδια και τα ίδια εξευτελιστικά στιγµιότυπα. Η ίδια φτηνή τηλεόραση. Τα ίδια προσβλητικά γυναικεία πρότυπα.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line