6 Μαΐ 2011

Παπανδρέου: Μιλούσα με τον Στρος-Καν


Αφορμή για εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση σχετικά με το Μνημόνιο έδωσε η ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Από το βήμα της Βουλής, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε τις επαφές που είχε με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, το διάστημα πριν προσφύγει η Ελλάδα... στην τρόικα΄, δήλωσε υπερήφανος για τις προσπάθειές του και κατηγόρησε τους επικριτές του για «αθλιότητες».
Απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση ότι η υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης ήταν προαποφασισμένη, λέγοντας ότι εργαζόταν από το Νοέμβριο του 2009, ένα μήνα μετά τις εκλογές, για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, όπως είπε, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων και του ελλείμματος αναξιοπιστίας της χώρας.

Σημείωσε πως εκείνη την περίοδο μίλησε με τους πάντες, όχι μόνο με τον Στρος-Καν αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες, υποστηρίζοντας ότι όσα αναφέρει ο διευθυντής του ΔΝΤ στο επίμαχο βίντεο δεν αποτελούν αποκάλυψη, αφού ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει τις επαφές που είχαν, με δηλώσεις του το Δεκέμβριο του 2009.

Επέμεινε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν στην παροχή τεχνογνωσίας και όχι στην υπαγωγή της Ελλάδας στο Ταμείο. "Δεν το θέλαμε, αναγκαστήκαμε", είπε.

Παράλληλα, επιχειρηματολόγησε ότι το βίντεο καταρρίπτει την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας, ότι η κυβέρνηση δεν κινήθηκε εγκαίρως για να αντιμετωπίσει την κρίση. "Ήταν καθήκον μου να προετοιμαστώ για κάθε ενδεχόμενο [...] Μιλήσαμε με τους πάντες για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, να φτάσουμε από το μηδέν στο μηχανισμό στήριξης και το δάνειο των 110 δισ. ευρώ", πρόσθεσε.

Αφήνοντας αιχμές για τον Κώστα Καραμανλή, ρώτησε τον πρόεδρο του Συνασπισμού αν θα προτιμούσε να κλειστεί στο Μαξίμου ή στο Καστρί, " όπως κάποιος άλλος κρυβόταν στο σπίτι του".

Σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν για το ζήτημα από βουλευτές της αντιπολίτευσης, μίλησε για πατριδοκάπηλους και ακροδεξιές φωνές  που έλεγαν τα ίδια για τον πατέρα του, ότι ήταν πράκτορας των Αμερικάνων.

Δήλωσε υπερήφανος για το κυβερνητικό έργο, παρά το γεγονός ότι περνά "καθημερινό μαρτύριο", όπως είπε, για να ορθοποδήσει η χώρα.


Σφοδρή αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα


Προηγήθηκε η έντονη κριτική του προέδρου του Συνασπισμού για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος εκτίμησε ότι πρόκειται ενδεχομένως για "το πιο οδυνηρό και απεχθές έγκλημα που έχει συμβεί στη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά" και κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να κάνει πίσω.

Ο αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως μεσιτικό γραφείο και θα καταντήσουν "κακοί ατζέντηδες".

Ανέφερε ότι η μετοχοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων στο παρελθόν δεν είχε οφέλη, εκτιμώντας ότι στην περίπτωση της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ του Δημόσιο θα είχε περισσότερα έσοδα αν κρατούσε τις μετοχές που διέθεσε σε ιδιώτες και εισέπραττε τα μερίσματα.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι ο Συνασπισμός δεν έχει προτάσεις, εισηγήθηκε τη διάθεση των μετοχών του ΟΠΑΠ στα ασφαλιστικά ταμεία ή την ανταλλαγή τους, καθώς και τη δημιουργία τραπεζικού πυλώνα αντί της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

Άφησε αιχμές το ρόλο του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και της πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού, Γλυκερίας Σιούτη και μελών του "στενού οικογενειακού περιβάλλοντος", φωτογραφίζοντας τον αδελφό του Γ. Παπανδρέου. "Μπορεί να είναι ικανοί, κάντε τους υπουργούς να μπορούμε να τους ελέγξουμε", σημείωσε.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του Ντ. Στρος-Καν,  είπε ότι η λέξη "υπόγεια" που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα χαρακτηρίσει την περίοδο διακυβέρνησής του.

Μιλώντας για την κρίση, είπε ότι οι Έλληνες βιώνουν μία ιδιότυπη στάση πληρωμών και ένα "μαρτύριο της σταγόνας".
Απαντώντας στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις. Τον κατηγόρησε ότι καπηλεύεται τον πόνο των πολιτών, ασχολείται με κουτσομπολιά και θεωρίες συνωμοσίας και ταυτίζεται με τη Νέα Δημοκρατία, δίνωντας της συγχωροχάρτι για την κρίση.

Έκανε λόγο για λάθη λογικής στην επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η η χρεοκοπία δεν ήταν θεωρητική απειλή, αλλά πραγματικός κίνδυνος και πρόσθεσε ότι σήμερα όλοι ασκούν κριτική με την ασφάλεια που τους παρέχει το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που εξασφάλισε πέρυσι η Ελλάδα.


Όσον αφορά στη δημόσια περιουσία, σημείωσε ότι αν δεν αξιοποιηθεί θα είναι σαν να έχει μηδενική αξία.

ΤοΈθνος