20 Μαΐ 2011

Ερευνούν τώρα λύσεις «ανατολικής Ευρώπης» για το ελληνικό χρέος


Την εθελούσια διακράτηση ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη σθεναρή άρνηση της ΕΚΤ να συναινέσει σε μια ήπια αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι κυβερνήσεις... της ευρωζώνης εξετάζουν σχέδιο που θα προβλέπει την εθελουσία διακράτηση των ομολόγων, ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ιδιώτες επενδυτές, για την περίοδο που θα διαρκέσει ένα νέο πακέτο βοήθειας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προς τη χώρα μας.

Ανώνυμη πηγή, που γνωρίζει τις σχετικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε στο Reuters, ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση, «ήπια» ή «σκληρή» είναι εκτός της τράπεζας των διαπραγματεύσεων.

Ετσι, αντί της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, οι τράπεζες θα ενθαρρυνθούν να διακρατήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικό χρέος και να αγοράσουν νέα ομόλογα σε αντικαστάσταση εκδόσεων, οι οποίες εκπνέουν.
Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, καθώς και χορήγησης επιπλέον κεφαλαίων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα για τη διασφάλιση των δανειακών της αναγκών ώς το 2014.
«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία ώς το τέλος Ιουνίου», κατέληξε η πηγή, η οποία πάντως δεν κατέστησε σαφές πώς θα πειστούν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων για μια τέτοια λύση, ούτε για το πόσα επιπλέον κεφάλαια επιθυμούν να διαθέσουν για την Ελλάδα το ΔΝΤ και η Ε.Ε., πέραν του πακέτου των 110 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε πέρυσι.

Μια ανάλογη πρακτική, η «Πρωτοβουλία της Βιέννης», είχε υιοθετηθεί τον Ιανουάριο του 2009 στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. 
ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τραπεζικές και εποπτικές Αρχές ήλθαν σε συμφωνία με τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου αυτές να διατηρήσουν την παρουσία στην περιοχή και να ενισχύσουν τα κεφάλαια των θυγατρικών τους.
Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ χρηματοδότησαν από την πλευρά τους τις μητρικές τράπεζες.

 ΠΗΓΗ: enet.gr