3 Φεβ 2011

Το ταξίδι της πατάτας ,ο προορισμός της στα λιμάνια της Πάτρας ,του Κιάτου και της Θεσσαλονίκης και τα "βαφτίσια της "


Το ταξίδι  της πατάτας, που ξεκινά από την Αίγυπτο βολοδέρνοντας  στα πελάγη του Λιβυκού και του Αιγαίου, για να πιάσει το «βολικό» λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να «βαφτιστεί» στη Θήβα, στην Αχαΐα και στην Ηλεία ως ελληνική, παρακολουθεί... το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.


«Ο κίνδυνος κυκλώματα μεγαλεμπόρων να φτάσουν για πρώτη φορά την τιμή της πατάτας στην ελληνική αγορά πάνω από το 1, ίσως και 1,10 ευρώ το κιλό είναι ορατός», λένε καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς οπωροκηπευτικών. Και αποκαλύπτουν στο «Εθνος» το... απίστευτο ταξίδι της από την ταραχώδη Αίγυπτο στην Ελλάδα, καθώς και το «κόλπο γκρόσο» με το «φούσκωμα» των τιμών, το «βάφτισμά» της με ελληνικό χώμα, καθώς και το... επιχείρημα των ανατιμήσεων που είναι ο Μουμπάρακ... αλλά κι ο Πούτιν...


Για την... «Οδύσσεια» της πατάτας, λένε οι ίδιες πηγές, έχει ενημερωθεί η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και, όπως τονίζουν, αν δεν σημάνει «συναγερμός», σύντομα οι καταναλωτές θα αγοράζουν το προϊόν πανάκριβα. Και ήδη έχει φτάσει τα 0,85 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, το «παιχνίδι» το κάνουν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού μεγαλέμποροι - εισαγωγείς που βρίσκονται στη Δυτική Αττική και την Πελοπόννησο.
Την περασμένη εβδομάδα, λένε πηγές, ήρθαν δύο καράβια από την Αίγυπτο με τιμές παραγωγού 0,44 και 0,49 ευρώ το κιλό. Ενα τρίτο και... φαρμακερό ετοιμάζεται να ταξιδέψει, αλλά, λόγω των γεγονότων, είναι μπλοκαρισμένο στην Αλεξάνδρεια, με τιμή στα 0,53 ευρώ το κιλό.
Οπως συνεχίζουν οι πηγές τις περιγραφές τους, «τα φορτία, ενώ θα πρέπει να πιάσουν τα λιμάνια του Κιάτου ή της Πάτρας ή του Αστακού, θα προτιμήσουν της Θεσσαλονίκης, καθώς οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι είναι πιο χαλαροί. Εκεί η πατάτα θα ανέβει στα 0,57 με 0,58 ευρώ το κιλό, λόγω και των μεταφορικών». Το ταξίδι της θα συνεχιστεί οδικώς: «Με φορτηγά οι ποσότητες θα μεταφερθούν σε συσκευαστήρια της Θήβας, της Αχαΐας και της Ηλείας. Εκεί σε ειδικά... εργαστήρια θα πλυθούν, θα απομακρυνθεί η τύρφη και θα πασπαλιστούν με ελληνικό χώμα, για να πουληθούν ως Θήβας, Αχαΐας ή Ηλείας. Οι έμποροι που θα τις πουλήσουν θα διαμορφώσουν τιμές στα 0,67 με 0,70 ευρώ το κιλό, έχοντας συνυπολογίσει τα περιθώρια χονδρεμπορικού κέρδους και τον ΦΠΑ».

Την ίδια στιγμή στη Θήβα έχει ήδη ξεκινήσει και παίζεται... παιχνίδι με τις τιμές για να καλυφθούν το «φούσκωμα» και τα «βαφτίσια» της αιγυπτιακής. Μεγαλοπαραγωγοί ζητούν για τις πατάτες τους τιμές 0,70 ευρώ το κιλό, με πρόσχημα την έλλειψη πατάτας από την αγορά, λόγω εποχής και της βροχής στην Ηλεία. Η αυθεντική λοιπόν πατάτα Θήβας θα εκτιναχθεί στα 1,10 ευρώ το κιλό.

Η διαδρομή της αιγυπτιακής ως ελληνικής πατάτας συνεχίζεται από τους πωλητές λαϊκών αγορών. Την αγοράζουν και την αναμειγνύουν με πατάτα Θήβας και με ένα τιμολόγιο «μπαλαντέρ» γλιτώνουν τον έλεγχο.