3 Φεβ 2011

ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-3: Κιτρινόμαυρη πρόκριση στις καθυστερήσεις


Η μπάλα έκανε τα τερτίπια της και εν τέλει... έκατσε στο κίτρινο στη ρεβάνς της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, παρά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ με 3-2.

Η Ενωση και το Τριφύλλι βρέθηκαν από την κόλαση στον παράδεισο και... αντιστρόφως, κρατώντας και οι δύο την πρόκριση κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, αλλά τελικά το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Κιτρινόμαυρους να πανηγυρίζουν μια ανέλπιστη πρόκριση, την οποία οι Πράσινοι έχασαν μέσα από τα χέρια του γκολκίπερ Ορέστη Καρνέζη, ο οποίος πέραν της ευθύνης που φέρει για το πρώτο γκολ που δέχθηκε, έκανε τραγικό λάθος και λανθασμένη εκτίμηση στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων, δίνοντας την ευκαιρία στον νεοαποκτηθέντα ισπανό μεσοεπιθετικό της ΑΕΚ Μάρκος Μίτσελ να σκοράρει στο ντεμπούτο του σχεδόν από τη σέντρα (!) με απευθείας εκτέλεση φάουλ!

«Ο Θεός ήταν μαζί μας» δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης περιχαρής ο τεχνικός της Ενωσης κ. Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ο Παναθηναϊκός «έριξε την ΑΕΚ στα σχοινιά». Από την άλλη, ο τεχνικός του Τριφυλλιού κ. Ζεσουάλδο Φερέιρα δήλωσε περήφανος για την εμφάνιση των παικτών του, πικραμένος για τον αποκλεισμό διότι η ομάδα του «ήταν ανώτερη και άξιζε την πρόκριση», αλλά εξέφρασε τη δυσφορία του για τη διαιτησία του κ. Παππά και τον χρόνο των καθυστερήσεων που κράτησε πέραν της αρχικής υπόδειξής του. Μάλιστα επ΄ αυτού τοποθετήθηκε στη συνέντευξη Τύπου και ο αρχηγός των Πρασίνων Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος φανερά εκνευρισμένος δήλωσε: «Εχω την αίσθηση ότι σήμερα με πηδ...»!

Στη σκακιέρα των πάγκων, μετά το «ματ» του κ. Χιμένεθ στον πρώτο αγώνα, ο κ. Φερέιρα απάντησε με νέο «ματ». Υπολόγιζε όμως χωρίς τον... Καρνέζη. Οι Πράσινοι παρατάχθηκαν με σύστημα 4-3-3 αλλά τον (συνήθως) αριστερό χαφ εξτρέμ Λέτο να κινείται, ως επί το πλείστον, στα δεξιά και σε ρόλο δεύτερου επιθετικού δίπλα στον Σισέ και τον Χριστοδουλόπουλο στα αριστερά, γεγονός που αποσυντόνισε την Ενωση στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης. Από την άλλη, ο κόουτς Χιμένεθ παρέταξε την ομάδα του με το καθιερωμένο 4-3-3, δίχως εκπλήξεις, πειράματα και ρίσκο, καθώς βασιζόταν (και) στην... άνεση του 2-0 από το πρώτο ματς.

Το παιχνίδι πάντως άρχισε ιδανικά για τους Κιτρινόμαυρους καθώς μόλις στο 12΄ πήραν ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα για την πρόκριση. Ο Λαγός εκμεταλλεύτηκε την εξαιρετική πάσα του Λυμπερόπουλου και πλάσαρε ιδανικά τον Καρνέζη, ο οποίος φέρει σημαντική ευθύνη διότι η μπάλα πέρασε κάτω από το σώμα του.

Παρά την... κρυάδα ο Παναθηναϊκός αντέδρασε γρήγορα και ισοφάρισε στο 20΄ με κεφαλιά του Σισέ
έπειτα από κόρνερ του Λέτο και κεφαλιά-πάσα του Καντέ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Τριφύλλι μπήκε εκ νέου στο παιχνίδι της πρόκρισης στις καθυστερήσεις του α΄ ημιχρόνου. Το εξαιρετικό σουτ που έπιασε ο Ζιλμπέρτο έξω από την περιοχή πήρε ασύλληπτα φάλτσα και καρφώθηκε στα δίχτυα του Σάχα δίνοντας το προβάδισμα για τη νίκη στους Πράσινους (2-1), όχι όμως και για την πρόκριση. Αυτό το απέκτησε ο Παναθηναϊκός στο 63΄ όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Λέτο και κεφαλιά-πάσα του Σαριέγκι, ο Βύντρα έγινε ένα με το έδαφος και με κεφαλιά-ψαράκι πέτυχε το 3-1.

Ενα λεπτό αργότερα το παιχνίδι διακόπηκε για 5΄ λόγω εισβολής οπαδών της ΑΕΚ στο ταρτάν του ΟΑΚΑ, ενώ λίγο μετά την επανέναρξή του στο 73΄ αποβλήθηκε ο Βύντρα με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Από εκεί και έπειτα το παιχνίδι απέκτησε χαρακτήρα... ροντέο καθώς η ΑΕΚ έκανε επιθέσεις μαζικά και ο Παναθηναϊκός απαντούσε με αντεπιθέσεις σε έναν ξέφρενο ρυθμό. Εν τέλει όμως η εύστοχη εκτέλεση φάουλ του Μίτσελ από τη σέντρα έστειλε την ΑΕΚ στην επόμενη φάση, όπου θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ.

ΑΕΚ: Σάχα, Γιάχιτς, Καράμπελας, Νασούτι, Μανωλάς, Ντιόπ, Μάκος (80΄ Μίτσελ), Καφές (52΄ Μπάχα), Σκόκο, Λαγός (71΄ Μπλάνκο), Λυμπερόπουλος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καρνέζης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Καντέ, Σαριέγκι, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης (88΄ Πλεσίς), Νίνης (80΄ Σιμάο), Χριστοδουλόπουλος (74΄ Μαρίνος), Λέτο, Σισέ.

ΠΗΓΗ: το βημα on-line