7 Οκτ 2010

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΘ 67% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ



Με στόχο την ανατροπή του Μνημονίου και την ακύρωση των αντιλαϊκών ρυθμίσεών του, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε σήμερα 24ωρη απεργία. Έτσι, υπολειτούργησε ο δημόσιος τομέας, ενώ μετά τις 11 το πρωί και μέχρι αργά το μεσημέρι η διέλευση των αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας έγινε με μεγάλη δυσκολία και πολλές εκτροπές, λόγω της απεργιακής συγκέντρωσης.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, από όπου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. Συμμετείχαν εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ, εφοριακοί, τελωνειακοί, δάσκαλοι, καθηγητές και εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και οι παρεμβάσεις στις άλλες πόλεις, έδωσαν με δυναμικό τρόπο την απάντησή τους στην κλιμακούμενη πολιτική αφαίρεσης μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων ζωής, απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών, των Δημοσίων Υπαλλήλων, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων αγαθών.

«Το μήνυμα για συνέχεια των αγωνιστικών μορφών δράσης απέναντι στην κλιμακούμενη πολιτική διεύρυνσης της λιτότητας, της ανεργίας, την αύξηση της έμμεσης φορολογίας και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, υπήρξε με μαζικό τρόπο σαφές» τονίζει η Εκτελεστική Επιστροπή της ΑΔΕΔΥ.

Αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και των προέδρων των ομοσπονδιών κατέθεσε το απεργιακό ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λόγω της απεργιακών συγκεντρώσεων, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτούργησαν κανονικά, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας για τα έκτακτα περιστατικά. Σοβαρά προβλήματα θα υπάρξουν και στα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πραγματοποιήσουν στάση από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Κατηγορίες Παπασπύρου κατά της κυβέρνησης


Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επίθεση στους μισθούς, για πολιτική άγριας λιτότητας που τείνει να επαναφέρει την κοινωνία στη δεκαετία του '70, ενώ οι ανάγκες είναι πλέον ανάγκες του 21ου αιώνα.

Για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είπε, απαιτείται ευρύτερος κοινωνικός αγώνας για την ακύρωση του μνημονίου και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, προειδοποίησε την κυβέρνηση, ότι τα συνδικάτα στο δημόσιο τομέα θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και ότι ο αγώνας θα εξελιχθεί σε μαραθώνιο.

Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης κάνει λόγο για περικοπή των εισοδημάτων που έχει ξεπεράσει το 25%, για δημόσιες υπηρεσίες που αδυνατούν να λειτουργήσουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, για ασφαλιστικά δικαιώματα που καταργούνται και για ταμεία που οδηγούνται σε διάλυση.

Προειδοποιεί επίσης, ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο αλλά και το σχέδιο προϋπολογισμού 2011 περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Κινητοποιήσεις δημοσίων υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη

Σε συμβολικό αποκλεισμό του Διοικητηρίου προχώρησαν για μία ώρα, στις 12.00 το μεσημέρι, δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη της ΕΔΟΘ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ.

«Λέμε, όχι στο νέο «φτωχολόγιο», όχι στην κατασυκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων, όχι σε πολιτικές που φέρνουν τη δυστυχία. Δεν πρέπει να πληρώσουν την κρίση, αυτοί που δε φταίνε, οι εργαζόμενοι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης.

Στο ίδιο σημείο κατέληξε και η πορεία των συνδικαλιστών της «Πρωτοβουλίας Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα», που πραγματοποίησαν νωρίτερα συγκέντρωση στην Καμάρα.

Επίσης, στις 10.00 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησαν δημόσιοι υπάλληλοι του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία που κατέληξε στη συμβολή των οδών Ερμού και Αριστοτέλους, έξω από τα γραφεία ευρωπαϊκού οργανισμού, όπου κατήγγειλαν το πρόσφατο ψήφισμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης «για τον εξτρεμισμό», υποστηρίζοντας ότι «θέτει υπό διωγμό» τη συνδικαλιστική δράση.