7 Οκτ 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ



Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ να ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ των νομισμάτων, για τον οποίο προειδοποιούσε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, έρχεται ακόμη πιο κοντά μετά τις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, όπου οι Ευρωπαίοι πίεσαν για ανατίμηση του γιουάν, κατέληξε σε διαφωνία. Ο Τζιαμπάο προειδοποίησε ότι το Πεκίνο δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί πιέσεις για την ισοτιμία. «Μην μας πιέζετε για το γιουάν», είπε προειδοποιώντας ότι τυχόν ανατίμησή του θα μπορούσε να προκαλέσει «καταστροφή για τον κόσμο».

Με διαφορά μόνο λίγων ωρών πριν από τις δηλώσεις του κινέζου πρωθυπουργού, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε εκφράσει ανοιχτά τον φόβο του σε συνέντευξη στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι δημιουργούνται συνθήκες ενός παγκόσμιου πολέμου νομισμάτων εξαιτίας της πολιτικής όλο και περισσότερων χωρών να χρησιμοποιήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για να τονώσουν τις οικονομίες τους. Ο ΣτροςΚαν τόνισε πως «αρχίζει να κυκλοφορεί η ιδέα ότι τα νομίσματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως όπλο χάραξης πολιτικής», κάτι που αποτελεί «πολύ σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάκαμψη». Σημειώνεται ότι το ευρώ σκαρφάλωσε χθες σε νέα υψηλά επίπεδα οκταμήνου, στα 1,394 δολάρια, ενώ νέο άλμα λόγω του ασθενούς δολαρίου σημείωσαν ο χρυσός και το πετρέλαιο. Το ισχυρό ευρώ προκαλεί πονοκέφαλο και για τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος καλείται σήμερα να ανακοινώσει τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας.

Ο Στρος-Καν χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου ενόψει της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι ανισότητες και οι προκλήσεις που απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Λίγο μετά τις δηλώσεις αυτές, μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Πιέσεις και από ΗΠΑ

Ανάλογες πιέσεις στην Κίνα ασκούν εκτός από τους Ευρωπαίους και οι ΗΠΑ. Χθες ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, ο οποίος προς το παρόν προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ότι οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στις αγορές συναλλάγματος προκαλούν κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές μεγάλες οικονομίες έχουν προσπαθήσει να ανακόψουν την ανοδική πορεία των νομισμάτων τους επειδή αυτό ευνοεί (κάνει πιο φθηνές) τις εξαγωγές τους. Εκτός από την Ιαπωνία και την Κίνα (στο παρελθόν), και η Βραζιλία έχει απειλήσει με παρέμβαση για να υποτιμηθεί το ρεάλ. Μάλιστα βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκ. Μαντέγκα προστέθηκε στη λίστα των κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων που προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος νομισμάτων.

ΠΗΓΗ: ΤΑΝΕΑ on line