11 Σεπ 2012

Μόλις τα 5,5 δις από το πακέτο των 11,5 δις έχουν πάρει τη «σφραγίδα» της τρόικας


Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας την Τετάρτη. Για «δύσκολες συζητήσεις
και δύσκολα μέτρα» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η τρόικα φέρεται να έχει εγκρίνει μόλις τα 5,5 δις ευρώ από το πακέτο των 11,5 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα έχει απορρίψει μέτρα ύψους περίπου 2,5-3 δις ευρώ από το νέο πακέτο μέτρων, που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ειδικότερα, κύκλοι του υπουργείου, κάνουν λόγο για 3 δισ. ευρώ «τρύπα» συν 3 δισ. ευρώ αδιευκρίνιστα μέτρα. Από την πλευρά τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν τη «μαύρη τρύπα» στα 6 δις και επισημαίνουν, ότι μόνο τα 5,5 δισ. ευρώ από το σύνολο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ έχουν «περάσει» από την τρόικα.

«Εμείς καταθέσαμε τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και υπάρχει μια συζήτηση και μια αξιολόγηση των μέτρων. Η συζήτηση είναι δύσκολη, όπως δύσκολα είναι και τα μέτρα. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα των απόψέων μας» δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή στη Λευκωσία, ένα ολοκληρωμένο πακέτο νέων μέτρων για τη διετία 2013- 2014.


Μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, η τρόικα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Ιπποκράτους. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, τονίζοντας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πως τα μέτρα για τους μισθούς και τις συντάξεις δεν θα πρέπει να υπερβούν το όριο αντοχής της κοινωνίας. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επανέλαβε την ανάγκη να εκταμιευτεί το ταχύτερο δυνατό και στο σύνολό της η επόμενη δόση του δανείου, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να ενισχυθεί πρακτικά η πραγματική οικονομία. Στην ανακοίνωση σημειώνεται, ότι «το τεχνικό μέρος της συζήτησης διεξήχθη με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής».
 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί εκ νέου με την τρόικα την Τετάρτη στις 16:00, ενώ την Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Επίσης την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.