16 Νοε 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νεοναζιστικό τάγμα θανάτου εκτελούσε μετανάστες


Ανανεωμένο και ενδεδυμένο τον μανδύα της τρομοκρατίας, το φάντασμα του ναζισμού επιστρέφει απειλητικό, πάνω από τη Γερμανία.  
Για πάνω από δέκα χρόνια μια ομάδα νεοναζιστών, με έδρα το κρατίδιο της Θουριγγίας, τρομοκρατούσε και δολοφονούσε μετανάστες...
ανενόχλητη, κάτω από τη μύτη των γερμανικών Αρχών, οι οποίες, μάλιστα, αν και γνώριζαν καλά τους εμπλεκομένους, άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης μόλις την περασμένη εβδομάδα από... σπόντα.

Από το 2000, οπότε ξεκίνησε τη φονική της δράση, μέχρι το 2007 μια ομάδα επονομαζόμενη «National Socialist Underground» δολοφόνησε εν ψυχρώ εννέα καταστηματάρχες (στην πλειονότητά τους ιδιοκτήτες εστιατορίων-κεμπαπτζίδικων) από τους οποίους οι οκτώ ήταν Τούρκοι και ο ένας Ελληνας, καθώς και μια 22χρονη Γερμανίδα αστυνομικό. 

Ανεξιχνίαστα και σχεδόν ξεχασμένα τα παραπάνω φονικά επανήλθαν όλα μαζί στο προσκήνιο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι Αρχές βρήκαν από σπόντα, το όπλο με το οποίο είχαν γίνει οι δολοφονίες στο σπίτι μιας 36χρονης ονόματι Μπεάτε Τσέπε στην πόλη Τσβίκαου. 
Γνωστή στην Αστυνομία για τις ακροδεξιές της πεποιθήσεις, η 36χρονη καταζητούνταν για μια άλλη υπόθεση ένοπλης ληστείας. Βλέποντας τον κλοιό γύρω της να σφίγγει, η Τσέπε ανατίναξε στις 4 Νοεμβρίου το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε στο Τσβίκαου και εν συνεχεία τράπηκε σε φυγή (για να παραδοθεί τελικώς στις Αρχές μερικές ημέρες μετά). 
Ωστόσο, για κακή τύχη της 36χρονης η φωτιά άφησε πίσω της ανέπαφα ένα όπλο και τέσσερα DVD. Το όπλο ήταν αυτό με το οποίο είχαν γίνει οι δολοφονίες των μεταναστών και της αστυνομικού. Oσο για τα DVD, αυτά περιείχαν ένα 15λεπτο φιλμ, στο πλαίσιο του οποίου η οργάνωση «National Socialist Underground» παρουσιάζεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δέκα δολοφονίες (διανθίζοντας, μάλιστα, τις σκηνές με εικόνες των θυμάτων και των καταστημάτων τους), καθώς και για μια βομβιστική επίθεση που έγινε στην Κολωνία το 2004 (από την οποία είχαν τραυματιστεί 22 άτομα, κυρίως Τούρκοι). Επιπλέον, οι ναζιστές απειλούν με νέες επιθέσεις (κι όλα αυτά με υπόκρουση τη μουσική από τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Ροζ Πάνθηρας»).

Παράλληλα, την ίδια ημέρα (την 4η Νοεμβρίου), οι Aρχές βρήκαν δύο άνδρες νεκρούς μέσα σε ένα καμένο τροχόσπιτο στην πόλη Αϊζεναχ. Στενοί φίλοι της 36χρονης, γνωστοί στους κύκλους των νεοναζί και καταζητούμενοι για ληστείες τραπεζών, οι δύο άνδρες (ο 38χρονος Ο. Μούντλος και ο 34χρονος Ο. Μπένχαρντ) λέγεται πως αυτοκτόνησαν ενώ δίπλα τους, μέσα στο τροχόσπιτο, βρέθηκε το όπλο της αστυνομικού που είχε δολοφονηθεί το 2007.

Πρωτοφανής για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Γερμανίας, η εν λόγω υπόθεση καταδεικνύει τη ριζοσπαστικοποίηση της ακροδεξιάς (που πλέον υιοθετεί πρακτικές μαφίας και χρηματοδοτεί τη δράση της ληστεύοντας τράπεζες) αλλά και τα κενά των γερμανικών Αρχών Ασφαλείας, οι οποίες επέλεξαν «να υποτιμήσουν την ακροδεξιά απειλή». Τα λάθη και τις μεγάλες ευθύνες των Αρχών ήρθε να αναγνωρίσει και ο υπουργός Εσωτερικών Φρίντριχ, ενώ από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε πως η δράση των ναζιστών «αποτελεί ντροπή» για τη χώρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
ΠΗΓΗ: radar-gr