16 Νοε 2011

Νέος πυρετός στο ΠΑΣΟΚ


Στο στάδιο της "προθέρμανσης" για το ξεκίνημα πρωτοβουλιών και αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται κορυφαία στελέχη και βουλευτές του κόμματος, ενώ ο Γ. Παπανδρέου διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι παραμένει ενεργός....
και αποφασισμένος στην προεδρία του κόμματος.

Η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία σηματοδοτεί για πολλούς εντός του ΠΑΣΟΚ μια νέα περίοδο, την αφετηρία ενός ειλικρινούς διαλόγου προς το προσεχές Συνέδριο και εκλογή οργάνων. Και μπορεί οι περισσότεροι να αποφεύγουν συστηματικά να θέσουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο για τους γνωρίζοντες οι επόμενες μέρες και μήνες θα αποτελέσουν το πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων στο μεγαλύτερο αυτήν τη στιγμή κόμμα στη Βουλή.

Ενδεικτικό "στιγμιότυπο" της κατάστασης που επικρατεί ήταν αυτό των αντιδράσεων από την κίνηση του κ. Παπανδρέου να συγκαλέσει μίνι άτυπο... Υπουργικό Συμβούλιο πριν από την παρθενική ομιλία του Λ. Παπαδήμου στη Βουλή, και μάλιστα να ανασύρει την "ιδέα" για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση λίστας για την ανάδειξη βουλευτών στις προσεχείς εκλογές. Το "καυτό" ζήτημα, βέβαια, για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους κατά τον Θ. Πάγκαλο... οκτώ εν δυνάμει πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τους υπό συγκρότηση μηχανισμούς τους, τα στελέχη, το σύνολο των βουλευτών και εν γένει την Ιπποκράτους, αφορά τη διαμόρφωση των "όρων" για την "επόμενη μέρα" και τη δική τους θέση στο παζλ. Στην πραγματικότητα, απλώς ακόμη κρατούν "τα σπαθιά στα θηκάρια". Για παράδειγμα, η καταβολή της 6ης δόσης και η εν γένει ομαλή πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου αποτελούν προτεραιότητα για τους συμμετέχοντες (και όχι) σ' αυτήν.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος χθες χαρακτήρισε "βιαστική και επιπόλαιη" κάθε κίνηση που θέτει θέμα ηγεσίας: "Κάνει λάθος όποιος βάζει τέτοιο ζήτημα - πρέπει να ηρεμήσουμε τώρα στο κόμμα, αρκετά περάσαμε το τελευταίο διάστημα". Ο υπουργός Υγείας, όμως, δεν έκρυψε τη διαφωνία του για τη σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου και κυρίως για την "ανάσυρση" πρότασης για αλλαγή του εκλογικού νόμου.


"Θα πρέπει θεσμικά και νηφάλια ν' ανοίξει αυτή η συζήτηση, διότι δεν μπορούμε να πάμε έτσι έως τις εκλογές. Και θα έλεγα ότι ο ίδιος ο πρόεδρος πρέπει να την ανοίξει τη συζήτηση, γιατί πρέπει να αλλάξουν πολλά - λέμε για πρόσωπα, αλλά υπάρχει και θέμα ταυτότητας, θέμα πολιτικής", υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, που συμμετείχε μαζί με τους άλλους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τους κ. Ευθυμίου, Μπεντενιώτη, και τον Β. Εξαρχο σε σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας, υπό τον Γ. Παπανδρέου. "Ν' ανοίξει ο διάλογος, χρειάζεται αναθεώρηση και πλήρης ανανέωση", επεσήμανε και η Εύη Χρστοφιλοπούλου.

"Εφαρμογή αποφάσεων"

Για τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, πάντως, χθες η επιλογή παρέπεμπε σε προσεκτικούς τόνους. "Αυτήν τη στιγμή ειλικρινώς προέχει η εφαρμογή των αποφάσεων καθώς και η δικαίωση των λόγων για τους οποίους έγινε αυτή η συγκυβέρνηση", υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης. Πιο... τολμηρή η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου, η οποία είπε ότι μετά την υπέρβαση του Γ. Παπανδρέου να κάνει ένα βήμα πίσω, πρέπει να κάνει το ίδιο και στον "πολιτικό μας φορέα".


Ακόμη πιο βαθιά στις ενδεχόμενες εξελίξεις προχώρησε ο Π. Κουκουλόπουλος, μη αποκλείοντας διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ετοιμάζει παρεμβάσεις


Για παρεμβάσεις εντός και εκτός της Ελλάδας με πρωτοβουλίες (ταξίδια στην Ευρώπη και περιοδείες στο εσωτερικό) ετοιμάζεται ο Γ. Παπανδρέου, ανοίγοντας έτσι μέρος των "χαρτιών" του για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό έκανε άλλωστε και με την ομιλία του στη Βουλή, όπου ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και ο ίδιος "απελευθερωμένος", σχεδιάζει σειρά πρωτοβουλιών. Ως "στίγμα" των προθέσεών του αντιμετωπίστηκε και η αναφορά για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και της καθιέρωσης της λίστας κατά τη σύσκεψη με τους υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Εκεί εισέπραξε αντιδράσεις και στην επόμενη σύσκεψη, με την τρόικα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αποκάλυψε ότι έχει ήδη κάνει σχετική συζήτηση με τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πάντως ότι το υπουργικό υπό τον Λ. Παπαδήμο είναι αυτό που συζητά και καταθέτει νομοσχέδια, με τον "αστερίσκο" ότι και τα κόμματα μπορούν να διαβουλεύονται και να αποφασίζουν προτάσεις που δεν προκαλούν τριβές.


TO ΕΘΝΟΣ