23 Οκτ 2011

Συμφώνησαν την επανακεφαλαιοποίηση, σειρά παίρνει το κούρεμα


Μετά από 48 ώρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θεωρείται απαραίτητος όρος, προκειμένου...
να προχωρήσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η ευρωζώνη κινείται σε «ένεση» που θα φθάνει τα 100 δισ. ευρώ, ενώ δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου κάνουν λόγο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50%. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τρία μέλη της ευρωζώνης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιτίθενται στο ύψος των ενισχύσεων, καθώς θεωρούν «πως (το σχέδιο) είναι υπερβολικά ακριβό και δεν είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν τόσα κεφάλαια».

Μεγάλο αγκάθι παραμένει η χρηματοδότηση των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι κρίνουν, πως είναι απαραίτητη σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν στη πηγή χρηματοδότησης του EFSF, με την καγκελάριο Μέρκελ να απορρίπτει κατηγορηματικά τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Δύο φαίνεται ότι είναι οι πιθανότερες επιλογές. Η μία αφορά τη μερική εγγύηση από το EFSF νέων ομολόγων που εκδίδουν χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και η δεύτερη μία «διερεύνηση νέων πιθανοτήτων συνεργασίας με το ΔΝΤ».

Αισιόδοξοι Μέρκελ και Σαρκοζί

Για πρόοδο των διαπραγματεύσεων κάνουν λόγο Μέρκελ και Σαρκοζί και τοποθετούν την εξεύρεση λύσης στη νέα σύνοδο της Τετάρτης.

«Οι αποφάσεις πρέπει να προετοιμαστούν με τον κατάλληλο τρόπο» ανέφερε η Μέρκελ μιλώντας το Σάββατο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας: «Πιστεύω πως οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν πρόοδο, ώστε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας μέχρι την Τετάρτη». 
«Η λύση θα επιτευχθεί τη Τετάρτη» ανέφερε η καγκελάριος, όπως μεταδίδει το Reuters.


Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πρόκειται για απολύτως ζωτικής σημασίας συναντήσεις, πρέπει να βρεθούν λύσεις, η χρηματοπιστωτική κατάσταση πρέπει να σταθεροποιηθεί. Αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση πρέπει να λύθει», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Σημειώνουμε πρόοδο. Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να βρεθεί λύση, μία δομική λύση, μία φιλόδοξη λύση, μία οριστική λύση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή
Ερωτηθείς εάν είναι βέβαιος για την έκβαση των συνομιλιών, απάντησε: «Ναι, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ».

Ικανοποίηση της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την ικανοποίησή του για την έγκριση που έδωσε το Eurogroup στην εκταμίευση της έκτης δόσης, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες.

«Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus"».

«Σε κάθε περίπτωση», είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την ευρωζώνη συνολικά».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr