23 Οκτ 2011

Δύο σενάρια για το χρέος. Την Τετάρτη οριστικές αποφάσεις


Σε δύο σενάρια για το κούρεμα καταλήγει η ευρωπαϊκή ηγεσία, σύμφωνα με τις δηλώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες, προαναγγέλλοντας, επίσης, συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γιώργο Παπανδρέου ενόψει...
των οριστικών αποφάσεων της επομένης Τετάρτης


"Η παρούσα δεν είναι κρίση του ενιαίου νομίσματος, αλλά κρίση υπερχρέωσης", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας, ότι τα προβλήματα της υπερχρέωσης είναι αυτά που πρέπει να επιλυθούν.

"Το ευρώ είναι το μέλλον μας, το χρειαζόμαστε και θα το υποστηρίξουμε", τόνισε η καγκελάριος, προσθέτοντας, ότι ο "καθένας θα πρεπει να αναλάβει τις ευθύνες του".

Ταυτόσημη ήταν και η αναφορά του Νικολά Σαρκοζί ("ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή", είπε) συμπληρώνοντας, ότι υπάρχει "απόλυτη αποφασιστικότητα ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση".

Μεταξύ άλλων ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε: "Δεν μπορώ να σάς επιτρέψω (στους δημοσιογράφους) να ισχυρίζεστε, ότι τα πράγματα κατέληξαν σε αποτυχία. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρη χρηματο-πιστωτική κρίση. Έχουμε πάντως συναίσθηση των ευθυνών μας".

"Ορισμένα πράγματα, που καταπολεμούμε σήμερα, έχουν προκύψει πριν από 10ετίες", συμπλήρωσε η καγκελάριος Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν πρόοδο στις συζητήσεις για μια τελική και φιλόδοξη λύση για την κρίση χρέους, ωστόσο τόνισαν, ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη, λόγω των πολύπλοκων τεχνικών διευθετήσεων που απομένουν.

Σύμφωνα με τους δυο ηγέτες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν σημαντικά βήματα
, ώστε να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις όσον αφορά τα ζητήματα για την ενίσχυση του EFSF, χωρίς -οριστικά- την συμμετοχή της ΕΚΤ που κρατάει την αυτονομία της.

Επίσης, όπως σημείωσαν, πρόοδος υπήρξε και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και το ύψος του κουρέματος του χρέους, επί του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν και επεξεργάστηκαν, όπως ανέφερε η κυρία Μέρκελ χωρίς να μπει σε λεπτομέρεις, δυο σενάρια

"Την Τετάρτη θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα καθησυχάσει τις αγορές",
κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.


ΠΗΓΗ: ethnos.gr