27 Αυγ 2011

Προς φορολόγηση των τόκων καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία


Κοντά σε συμφωνία για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που διατηρούν Ελληνες στην Ελβετία βρίσκονται οι αρχές των δύο χωρών, αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι "Financial Times". 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελβετικές αρχές διαπραγματεύονται τη...
 
συνομολόγηση διμερών φορολογικών συμβάσεων, κατά το πρότυπο εκείνων που συμφώνησαν με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Ελβετοί αξιωματούχοι, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, αποκάλυψαν την ύπαρξη προκαταρκτικών συζητήσεων με την Ελλάδα, πάνω σε μια πιθανή διμερή φορολογική συμφωνία, καθώς και ανεπίσημες συνομιλίες των ελβετικών αρχών με άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία που εξετάζουν Ελλάδα και Ελβετία αφορά την είσπραξη ποσού από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων, που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%.
Το υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί τις εν λόγω καταθέσεις στα 150 δισ. ευρώ, οπότε η συνολική απόδοση μπορεί να κυμανθεί στα 15-30 δισ. ευρώ.

Διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, "μελετώνται προσεκτικά τα κείμενα των συμφωνιών που υπέγραψαν πρόσφατα με τις ελβετικές αρχές η Γερμανία και η Μ. Βρετανία, με στόχο να υποβάλουμε προτάσεις στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους Ελβετούς".

Επισημαίνεται ότι στα τέλη Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε επικοινωνία με την Ελβετίδα ομόλογό του, κατά την οποία εξέτασαν το πλαίσιο πιθανής διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Ελβετίας, κατά τα πρότυπα αυτής που συνήψαν οι Ελβετοί με Βρετανία και Γερμανία.
Οι εν λόγω συμφωνίες αφορούν την υποχρέωση των ελβετικών τραπεζών, να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε αυτές.

Οι συζητήσεις Ελλάδας - Ελβετίας έχουν ξεκινήσει από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την άνοιξη, όπου τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν επαφές με τις ελβετικές Αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία.

Συμφωνίες
Με Αγγλία- Γερμανία

Με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν με τους Ελβετούς οι Βρετανοί, θα επιβάλλεται φόρος παρακράτησης, στους μυστικούς λογαριασμούς που διατηρούν στη χώρα Βρετανοί πολίτες, ενώ παρέχεται το δικαίωμα στη Βρετανία να ζητεί αναλυτικά στοιχεία για έως 500 πολίτες ετησίως που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Η συμφωνία με τη Γερμανία προβλέπει, ότι οι ελβετικές τράπεζες θα επιβάλλουν ενιαία φορολόγηση στις καταθέσεις που έχουν πολίτες της Γερμανίας στις ελβετικές τράπεζες και τα ποσά θα αποδίδονται στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr