27 Αυγ 2011

Υπό έλεγχο οι φωτιές στην Αρκαδία


Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Αρκαδία, όπου όλη την νύχτα, δυνάμεις της πυροσβεστικής, του δήμου Τρίπολης και εθελοντικές οργανώσεις υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη των πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Δεσινιώτη, δίνουν...

φωτο:EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) σκληρή μάχη με τις φλόγες, περιορίζοντας ουσιαστικά την μεγάλη έκταση που είχε το πύρινο μέτωπο.

Η γενική εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με χθες το βράδυ, ενώ εκτιμάται ότι ως τώρα έχουν αποτεφρωθεί περί τα 10.000 στρέμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

Η φωτιά καίει δάσος μεταξύ των χωριών Αγριακόνα, Καλτεζές και Δάφνη και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Από νωρίς το βράδυ επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που χθες το μεσημέρι εκκενώθηκαν.

Συνεργεία αποκαθιστούν βλάβες που προκλήθηκαν από την χθεσινή φωτιά, προκειμένου να υδροδοτηθεί το χωριό της Δάφνης. Χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Καλτεζές, Κουβέλια, Μαυρογιάννη, Δάφνη και Αγριακόνα, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ και ιδιώτη αντικαθιστούν στύλους της ΔΕΗ που κάηκαν.

Η φωτιά που πέρασε χθες από τα χωριά Πάπαρι, Δάφνη και Μανιάτη προκάλεσε ελάχιστες ζημιές σε αγροικίες, αποθήκες και σταυλικές εγκαταστάσεις, ενώ δεν κάηκε κανένα σπίτι.

Τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς σε αγροτική τοποθεσία στο χωριό Κανδύλα, κοντά στο σκουπιδότοπο της περιοχής, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα από δυνάμεις της πυροσβεστικής και υδροφόρες του δήμου Τρίπολης, που περιπολούσαν στην περιοχή του Λεβιδίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος και σήμερα

Πολύ υψηλός προβλέπεται και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, σύμφωνα με το σχετικό χάρτη πρόβλεψης, που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 
Οι περιφερειακές ενότητες που πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι εξής:

    * Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα   Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).
    * Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
    * Κορίνθου, Αργολίδας και Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).
    * Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος).
    * Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου).
    * Σποράδων (Περιφέρεια Θεσσαλίας).
    * Λήμνου (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).
    * Έβρου και Θάσου (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).