27 Αυγ 2011

Ιστορική συμφωνία συγχώνευσης τραπεζών


Alpha Bank και Eurobank ενώνουν τις δυνάμεις τους με συμμετοχή κεφαλάιων από το Κατάρ. Τη Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις.

Μία ιστορική συμφωνία που ανοίγει νέους ορίζοντες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έκλεισε σήμερα, ανοίγοντας...
το δρόμο για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό, η Alpha Bank και η Eurobank ενώνουν τις δυνάμεις τους συγκροτώντας νέα τράπεζα, στην οποία θα μετέχουν και επενδυτικά κεφάλαια από το Κατάρ.

Η συμφωνία, αποτελεί την πρώτη μεγάλη κίνηση στον τραπεζικό κλάδο, στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που πυροδοτούν η κρίση χρέους και οι μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και του ελέγχου που πραγματοποιεί στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια η BlackRock.

Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

Στο Δ.Σ. του νέου τραπεζικού σχήματος θα μετέχουν πέντε μέλη από κάθε μία τράπεζα, τη θέση του προέδρου θα αναλάβει ο νυν πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ θα προβλέπονται και δύο θέσεις διευθυνόντων συμβούλων.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Δευτέρα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών.

Η Alpha Bank αποτελεί, μετά την Εθνική Τράπεζα, τη δεύτερη αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στη χώρα μας, ενώ, από την πλευρά της, η Eurobank ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ακολουθώντας έκτοτε δυναμική ανάπτυξη μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και αυτόνομης ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr