10 Φεβ 2011

Μέσω της τραπεζικής οδού οι συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ.


Υποχρεωτικά μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτα, είτε µε τραπεζική επιταγή θα γίνονται από την 1η Απριλίου οι συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ.

Ο τελευταίος φορολογικός νόμος (Απρίλιος 2010) προέβλεπε την υποχρεωτική...
εξόφληση µέσω κάρτας ή επιταγής των συναλλαγών των καταναλωτών όταν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Μετά από αντιδράσεις το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε την απόφαση δίνοντας περίοδο προσαρμογής.
Έτσι, κατά τους πρώτους µήνες εφαρµογής του το µέτρο θα αφορά συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ και µόνο από την 1η Ιανουαρίου 2012 να ισχύσει το όριο των 1.500 ευρώ. Η σχετική αλλαγή θα περιληφθεί σε Υπουργική Απόφαση που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.

Σημειώνεται πως στις επιχειρήσεις οι υποχρεωτικές συναλλαγές µέσω επαγγελµατικών λογαριασµών για ποσά αξίας άνω των 3.000 βρίσκονται ήδη σε ισχύ.

Τα εν λόγω μέτρα εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική του υπουργείου Οικονοµικών για την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής, αφού έτσι η Εφορία θα µπορεί να ελέγχει πλέον ανά πάσα στιγµή, µέσω των τραπεζών, όλες τις συναλλαγές στην αγορά από ένα σηµαντικό ύψος και άνω.

Αν οι αγορές άνω των 3.000 ευρώ γίνονται µε δόσεις, η αξία της συναλλαγής θα εµφανίζεται ολόκληρη στην απόδειξη, ωστόσο ο πελάτης θα επιβαρύνεται τµηµατικά κάθε µήνα µε το ποσό της άτοκης ή έντοκης δόσης, όπως ακριβώς ισχύει σήµερα.

Πάντως, ακόμη μέλλει να διευκρινισθεί τι θα ισχύσει στις περιπτώσεις καταναλωτών που δεν διαθέτουν χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, αλλά ούτε και πρόσβαση σε τράπεζα (παραμεθόριες περιοχές).

ΠΗΓΗ: το βημα on-line