10 Φεβ 2011

Με τους χρησμούς στα ράμφη...Του Γιάννη Τριάντη


Κανένα μυστικό δεν κρύβεται στην «κατάλευκη μα πένθιμη Ελβετία». Ολοι γνωρίζουν ότι οι «χρυσοί» Ελληνες διατηρούν καταθέσεις πολλών δισ. στις ελβετικές τράπεζες.

Κατά τούτο, δεν εκπλήττει το σχετικό δημοσίευμα του...
Spiegel (αμφιβολίες εγείρονται για το ύψος των 600 δισ. που αναφέρει το γερμανικό περιοδικό)...

Δεν πρωτοτυπούν οι συνέλληνες. Εξάλλου ο καπιταλισμός δεν έχει πατρίδα. Ούτε, ενδεχομένως, παρανομούν βγάζοντας τα λεφτά τους στην Ελβετία. Η διεθνής του κεφαλαίου έχει προνοήσει σχετικώς: γέμισε η υφήλιος Λιβερίες, off shore και εχέμυθες τράπεζες...

Τέλος πάντων, το ζήτημα είναι άλλο, όπως επισημαίνει και το Spiegel: έχουν δηλωθεί τα χρήματα αυτά στην Εφορία; Η κυβέρνηση φαίνεται πως ενεργοποιείται (συζητήθηκε το θέμα κατά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την Πρόεδρο της Ελβετίας).

Και, δοθείσης ευκαιρίας, θα μπορούσε να διερευνήσει το πόθεν έσχες χιλιάδων Ελλήνων που είχαν σπεύσει μέσα στο 2010 να βγάλουν τα λεφτά τους στα ξένα, φοβισμένοι από το ενδεχόμενο πτώχευσης. (Και επιτέλους κάτι αξιοπρόσεκτο στον τομέα της φοροδιαφυγής - πέραν της φιλότιμης προσπάθειας του ΣΔΟΕ: εφεξής, το βάρος της αποδείξεως για τα περιουσιακά στοιχεία θα φέρει ο φορολογούμενος και όχι η πολιτεία)

*** Καμιά πρωτοτυπία από τον δικτάτορα της Αιγύπτου: οι γλίσχρες αυξήσεις στους μισθούς είναι ο φερετζές των αμήχανων και περιδεών ηγετών που προσπαθούν να αναχαιτίσουν τον ρουν των δυσμενών εξελίξεων... Δίπλα, «ο σκιερός Νείλος» (Ουνγκαρέττι) θυμάται την εποχή του Νάσερ και συμφωνεί με τον Μαζάουερ ότι «μόνο επί Νάσερ η Αίγυπτος ήταν πραγματικά ανεξάρτητη»

*** Στην ξεχασμένη από θεούς και μήντια Κερατέα, οι κάτοικοι αντιδρούν, μάχονται. Μηνίοντες και αποφασισμένοι...
Και στην εύανδρο Ανδρο του Εμπειρίκου, όπου η αβελτερία και ο τοπικισμός έχουν εμποδίσει κάθε προσπάθεια για δημιουργία ΧΥΤΑ, ήρθε μια βροχή και σκόρπισε στη θάλασσα την ανοιχτή χωματερή που χάσκει σαν πληγή στο νησί...
Τι να λένε (και) για την Ανδρο οι γερανοί «με τους χρησμούς στα ράμφη»...

ΠΗΓΗ: enet.gr