10 Φεβ 2011

Έξυπνος τρόπος κατά της ερήμωσης των χωριών μας


Με στόχο να «σώσει» το δημοτικό σχολείο της περιοχής, ο δήμαρχος του χωριού Μοντατσόλι, στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια γενναία πρωτοβουλία: 
προσφέρει δωρεάν σπίτια στις οικογένειες που θα εγκατασταθούν εκεί...

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της υπουργού παιδείας, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, ως κατώτατο όριο, για να μπορεί να σχηματιστεί νέα τάξη, είναι οι δέκα μαθητές. Μέχρι στιγμής, όμως, υπάρχουν μόνο πέντε παιδιά, που αναμένεται να εγγραφούν στην 1η δημοτικού τον Σεπτέμβριο του 2010. Έτσι, για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο, θα πρέπει να βρεθούν περισσότεροι μαθητές.

Ο Έρκολε Ντελ Νέγκρο, δήμαρχος του ορεινού χωριού που διαθέτει 1.100 κατοίκους, αποφάσισε λοιπόν να παρέμβει δυναμικά. Έτσι, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προσφέρεται δωρεάν κατοικία για τρία χρόνια, στις οικογένιες εκείνες που διαμένουν στην Ιταλία (ντόπιοι, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και αλλοδαποί με «πράσινη κάρτα»), οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στην πρώτη τάξη του υποχρεωτικού κύκλου μάθησης.

Ορίστηκαν και συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων: θα δοθεί βάρος σε οικογένειες με καταγωγή από το συγκεκριμένο χωριό, με δυο ή και περισσότερα παιδιά, ενώ, ως τελευταιο κριτήριο επιλογής, θα μετρήσει κι η ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Aν δεν εκφράσουν ενδιαφέρον τουλάχιστον πέντε οικογένειες με παιδιά, που τον Σεπτέμβριο θα πάνε 1η δημοτικού, δεν θα σχηματισθεί νέα πρώτη τάξη στο δημοτικό και κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να δοθεί δωρεάν καμμία κατοικία.

Σε κάτι αντίστοιχο αποφάσισαν να προχωρήσουν και δύο αδέλφια από τον ακριτικό Πωγωνίσκο (85 χλμ. ΒΔ των Ιωαννίνων), με στόχο να μην ερημώσει το χωριό τους, αφού σε αυτό μένουν πλέον ελάχιστοι κάτοικοι.

ΠΗΓΗ: Nέα από την Ευρυτανία