1 Οκτ 2010

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΗΓΕΣΙΑ,ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ

Τη λήξη των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι μεταφορείς έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, αλλά με την απόφαση αυτή διαφώνησε η επιτροπή αγώνα.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, ύστερα από μία συνεδρίαση των εννέα προέδρων των ομοσπονδιών, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, αποφάσισαν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να αρχίσουν να εκτελούν κανονικά τις μεταφορές.


Ωστόσο, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατήγγειλαν την απόφαση του προεδρείου ως μεθόδευση ενάντια στην επιθυμία της βάσης για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε νέα συνέλευση των μελών της επιτροπής, στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Κατά τη συνεδρίαση των εννέα προέδρων, όπου αποφασίστηκε η λήξη της απεργίας, δεν έλειψαν οι εντάσεις με τους «σκληροπυρηνικούς» να εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι και να προτείνουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και τους πιο ψύχραιμους να ζητούν την αναστολή τους. Τελικά επικράτησε η άποψη των τελευταίων και έτσι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης να αποφασίσουν αναστολή των κινητοποιήσεων. Τα δύο πρώτα έχουν σχέση με την τροπολογία που προώθησε η κυβέρνηση και η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει αυστηρές κυρώσεις, διοικητικές και ποινικές, για τους παραβάτες και την εκχώρηση έργου δημόσιας μεταφοράς σε ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Το τρίτο στοιχείο σχετίζεται με τις αντιδράσεις του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Το τέταρτο στοιχείο έχει σχέση με τη συνάντηση, σε καλό κλίμα, που είχαν την Πέμπτη ο πρόεδρος του συνδικάτου χερσαίων μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος και αντιπροσωπεία των μεταφορέων με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Όταν οι προθέσεις είναι καλές, οι συναντήσεις είναι σύντομες και αποτελεσματικές» δήλωσε ο κ. Τζωρτζάτος μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές για το ραντεβού μεταφορέων-Χρυσοχοϊδη, μεσολάβησε ο πρόεδρος των Εμπόρων Βασ.Κορκίδης. Ακολούθησε συνεννόηση των κ. Ρέππα και Χρυσοχοϊδη, οι οποίοι συνομίλησαν για αρκετή ώρα και στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τους δημοσιογράφους, στο Μέγαρο Μαξίμου, και συζήτησαν, πέραν του νόμου που έχει ψηφιστεί, τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η ένταξη των μεταφορέων στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ, ένα αντικείμενο για το οποίο αρμόδιος είναι ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την αντιπροσωπεία των μεταφορέων, ο κ. Χρυσοχοϊδης τους εξειδίκευσε τα μέτρα κάτω από τα οποία θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, θέμα πολύ σημαντικό για τους μεταφορείς, καθώς με τον τρόπο αυτό, όπως λένε οι ίδιοι, θα αντισταθμίσουν ένα μέρος από τις απώλειες που θα έχουν με τον μηδενισμό της αξίας της αδείας των οχημάτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι μεταφορείς εντάσσονται σε αναπτυξιακό νόμο.

SOS εκπέμπει η αγορά

Για τεράστια ζημιά εξαιτίας των κινητοποιήσεων, που φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ, κάνουν λόγω οι επιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι, ακόμα και εάν λήξει άμεσα η απεργία, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να ξαναβρούν οι επιχειρήσεις τους κανονικούς τους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα Νέα, περίπου 12.000 κοντέινερ βρίσκονται ακινητοποιημένα στα λιμάνια της χώρας.

Την Πέμπτη, με επιστολή του στον πρόεδρο του ΟΛΠ Γ.Ανωμερίτη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος ζήτησε απαλλαγή ή έκπτωση από τις χρεώσεις των αποθηκευτικών δικαιωμάτων για το χρονικό διάστημα που διαρκούν οι κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, έμποροι και βιομήχανοι ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών την παράταση των πληρωμών του ΦΠΑ και άλλων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τους εμπόρους, πολλές επιχειρήσεις με ευπαθή προϊόντα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, ενώ στην περιφέρεια οι ελλείψεις σε φάρμακα και βασικά καταναλωτικά είδη είναι σημαντικές.

Newsroom ΔΟΛ