1 Οκτ 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ :ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μόνο όταν φύγει από τη χώρα η τρόικα, υπογράμμισε χθες ο Πρωθυπουργός διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τα σενάρια που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν και πάλι, ιδίως στα γραφεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε χθες με τους δημοσιογράφους, ο κ. Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το αν υπάρχουν περιθώρια για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών όσο η χώρα παραμένει υπό τη στενή ευρωπαϊκή επιτήρηση και όσο η τρόικα ελέγχει ασφυκτικά την πορεία των οικονομικών μεγεθών.
«Οι εκλογές θα γίνουν όταν η τρόικα θα φεύγει» απάντησε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και έχει από τώρα αποφασίσει την εξάντληση της τετραετίας.

Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου απέδωσε και πάλι πολιτικά χαρακτηριστικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου σημειώνοντας ότι προσδοκά ένα θετικό αποτέλεσμα. Απαντώντας στο ερώτημα αν για την κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ υπάρχει πήχης στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «έχουμε κάθε λόγο να στηρίξουμε τον “Καλλικράτη”, ούτως ώστε να εκλεγούν τα σωστά πρόσωπα και να μην κυριαρχήσει η πελατειακή λογική του παρελθόντος» και τόνισε αμέσως μετά: «Ολους μάς απασχολεί το χρώμα του χάρτη, είναι σαφές ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου έχουν πολιτική σημασία». Ενδιαφέρον παρουσίασε την ίδια στιγμή η εκτίμη ση κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών (στη συνάντηση παρίστατο σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο) για την έκβαση της εκλογικής μάχης στην περιφέρεια της Αττικής, όπου σε δημοσκοπικό τουλάχιστον επίπεδο παρουσιάζεται η μεγαλύτερη εμπλοκή, με τον αντάρτη του ΠαΣοΚ κ. Ι. Δημαρά να εμφανίζει πιθανότητες να διεκδικήσει το πέρασμά του στον β΄ γύρο. Οπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στη χθεσινή συζήτηση με τους δημοσιογράφους, μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά μεγαλύτερο πρόβλημα για τη ΝΔ παρά για το ΠαΣοΚ, όμως στην ουσία δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να συσπειρωθεί γύρω από τον κ. Δημαρά η εσωκομματική αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική.

«Δεν δώσαμε προσοχή στις εξελίξεις στα ΜΜΕ»
Η αναταραχή στον Τύπο και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με αφορμή την προκήρυξη απεργιών σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, ήταν το πρώτο θέμα που ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου έθεσε στη χθεσινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Χαρακτηριστικό ήταν ότι εξέφρασε την εκτίμηση πως η ρευστότητα στον Τύπο, όσο και αν συνδέεται με την οικονομική κρίση, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τη μεταβατική περίοδο στην οποία βρίσκονται τα λεγόμενα παραδοσιακά μέσα, και κυρίως τα έντυπα.

Οπως εκτίμησε ο κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβάλει στις επιχειρήσεις τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν, τα έντυπα μέσα και το χαρτί δεν πρόκειται να πάψουν να υπάρχουν. Μίλησε όμως για την πιθανή αναπροσαρμογή τους στις νέες συνθήκες. «Οσο θα δημιουργείται ένας ωκεανός γρήγορης πληροφόρησης μέσω του Ιnternet, οι εφημερίδες πιθανότατα θα στραφούν αλλού και θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις αναλύσεις και στις τεκμηριωμένες απόψεις, γιατί αυτό θα αρχίσει να αναζητεί και ο κόσμος από αυτές» είπε ο Πρωθυπουργός.

Επανέλαβε πάντως ότι το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και τις καθαρές σχέσεις μεταξύ πολιτικής εξουσίας και επιχειρήσεων ΜΜΕ. «Τους πρώτους μήνες, με την οικονομική κρίση να καλπάζει και όλες τις ενέργειές μας να είναι στραμμένες εκεί, δεν είχαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε με τα ΜΜΕ, όμως αυτό θα γίνει από εδώ και πέρα» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι στην αγορά των ΜΜΕ στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο ίδιος ο κλάδος θα πρέπει να διαχειριστεί τις τύχες του και να προσαρμοστεί στις συνθήκες. «Δεν μπορούμε εμείς ως κυβέρνηση να πούμε πόσες και ποιες εφημερίδες θα συνεχίσουν να υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε όμως ότι δεν πρόκειται από πλευράς κυβέρνησης να ασκηθεί η πολιτική του παρελθόντος με την επιλεκτική διακίνηση κρατικής διαφήμισης προς συγκεκριμένα μέσα.

TO BHMA on line