1 Οκτ 2010

ΤΑ ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα στην τραπεζική αγορά μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Τράπεζας Πειραιώς για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επειδή καθυστερεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας...
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Πειραιώς, «δυόμισι μήνες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς απέσυρε το ενδιαφέρον της, διαπιστώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος». 
Πηγές της Τράπεζας Πειραιώς σημείωναν ότι, όπως έγινε γνωστό, οι τρεις σύμβουλοι του Δημοσίου (Deutsche Bank, Lazard και HSBC) θα δώσουν την έκθεσή τους για τις τράπεζες μετά τις 15 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, όμως, η κυβέρνηση ενημερώνεται από τους συμβούλους για τις αξιολογήσεις που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται για τις τράπεζες και για τις προτάσεις που έχουν μεσολαβήσει. Μάλιστα ανέφεραν ότι η όλη διαδικασία καθυστερεί και καθώς στις αρχές Νοεμβρίου έχουμε τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν ουσιαστικά περί τα τέλη Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη εξαγορά του 77,35% της ΑΤΕ και του 33,04% του ΤΤ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.
Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δύο συμμετοχές ανερχόταν στα 701 εκατ. ευρώ σε μετρητά και αντιστοιχούσε σε 0,53 ευρώ ανά μετοχή της ΑΤΕ και 3,5 ευρώ ανά μετοχή του ΤΤ. Οπως είχε τότε δηλώσει ο κ. Σάλλας, η συνένωση θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα, με ενεργητικό πάνω από 105 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ και δάνεια μετά από αποσβέσεις 69 δισ. ευρώ, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του νέου σχήματος να εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 9% και με δείκτη ρευστότητας στο 98%. Τάραξε τα νερά Τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν χθες ότι ο κ. Σάλλας κινεί τα νήματα, καθώς εκείνος τάραξε τα νερά στα μέσα Ιουλίου με την πρότασή του, και το ίδιο έκανε και χθες αποσύροντάς την. Μάλιστα συμπλήρωναν χαρακτηριστικά ότι οι σύμβουλοι θα δώσουν την έκθεσή τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας (ύψους 1,8 δισ. ευρώ). Στο μεταξύ η αγορά εξακολουθεί να περιμένει το deal που θα αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική τραπεζική αγορά.
Ο πρωθυπουργός πρόσφατα έστειλε το μήνυμα στους τραπεζίτες ότι στη χώρα θα μείνουν 2 με 3 ιδιωτικές τράπεζες και μία κρατική. Τα σενάρια, λοιπόν, αλλάζουν μέρα με τη μέρα, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών. Ενα από τα σενάρια θέλει την Εθνική μετά την αύξηση να βάζει κάτω από την ομπρέλα της την Αγροτική Τράπεζα. Σύμφωνα με άλλο σενάριο, η Εθνική θα αγκαλιάσει την Eurobank, χωρίς να αποκλείεται το σχήμα να συμπληρωθεί και με τη συμμετοχή της Alpha Bank. Ενα άλλο σενάριο θέλει συνένωση της ΕΤΕ με την πολύφερνη «νύφη» του τραπεζικού χώρου, το ΤΤ, στο οποίο ήδη κατέχει ποσοστό 6%. Το ΤΤ, όμως, μπορεί να κινηθεί και μόνο του, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, και να βάλει αυτό κάτω από τις «φτερούγες» του τις μικρές τράπεζες, ενώ δεν αποκλείεται να πάει σε συνένωση και με την Τράπεζα Πειραιώς.
Η Πειραιώς πάλι, σύμφωνα με τα σενάρια, δεν αποκλείεται να τα βρει με τη Marfin Popular Bank. Το άλλο γνωστό σενάριο είναι η συνένωση Eurobank και Alpha, ενώ υπάρχει και η πρόταση του διοικητή της Αγροτικής, κ. Θόδωρου Πανταλάκη, για τη δημιουργία κρατικού τραπεζικού πυλώνα με τη συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΠΗΓΗ:  ΕΘΝΟΣ