Eνα εμβόλιο που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα έδωσε υποσχόμενα αποτελέσματα στο πλαίσιο μικρής μελέτης σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών....
Το εμβόλιο με την ονομασία PANVAC φάνηκε να αυξάνει τη συνολική επιβίωση των ασθενών ενώ συγχρόνως έβαλε «φρένο» στον καρκίνο του μαστού σε κάποιες από τις εθελόντριες της μελέτης.
Αναγνώριση των πρωτεϊνών του καρκίνου
Το PANVAC χορηγήθηκε σε 26 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη σε μορφή μηνιαίων ενέσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης και διευθυντή στο Εργαστήριο Ανοσολογίας των Ογκων και Βιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ δρα Τζέιμς Γκάλεϊ, μετά τη χορήγηση του εμβολίου το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών κατάφερε να αναγνωρίσει πρωτεΐνες οι οποίες παράγονται αποκλειστικά από τα καρκινικά κύτταρα και να «πολεμήσει» τον καρκίνο.
Ολες οι συμμετέχουσες στη μελέτη έπασχαν από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών ο οποίος είχε κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα. Στο σύνολό τους είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε βαριές θεραπείες – οι 21 εξ αυτών είχαν υποβληθεί σε τουλάχιστον τρία σχήματα χημειοθεραπείας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Cancer Research» σε τέσσερις από τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού η νόσος σταμάτησε να αναπτύσσεται, ενώ σε μια επιπλέον ασθενή ο όγκος στον μαστό κυριολεκτικώς εξαφανίστηκε.
Και για πιο πρώιμες μορφές της νόσου
Ο δρ Γκάλεϊ τόνισε ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι άκρως ενθαρρυντικά εάν αναλογιστεί κάποιος ότι οι συμμετέχουσες στη μελέτη αποτελούσαν μια άκρως «δύσκολη» ομάδα ασθενών που είχαν εξαντλήσει τις θεραπευτικές επιλογές τους. Κατά τον ειδικό καθώς τα θεραπευτικά εμβόλια θα κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, αναμένεται να αποδειχθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά σε ασθενείς με λιγότερο προχωρημένη νόσο. «Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος – χρήση του εμβολίου όταν η νόσος είναι σε πιο πρώιμο στάδιο προτού οι ασθενείς λάβουν άλλα τοξικά φάρμακα τα οποία καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα».
Οι 12 εθελόντριες με καρκίνο του μαστού που έλαβαν το εμβόλιο εμφάνισαν κατά μέσο όρο καθυστέρηση στην εξέλιξη της νόσου της τάξεως των 2,5 μηνών και η μέση συνολική επιβίωσή τους ήταν 13,7 μήνες. Για τις 14 ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών, ο μέσος χρόνος έως ότου η νόσος εξελιχθεί ήταν δύο μήνες και ο μέσος χρόνος συνολικής επιβίωσης ήταν 15 μήνες.
Ηπιες παρενέργειες
Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου αυτές ήταν πολύ ήπιες με κυριότερη τη δερματική αντίδραση στο σημείο έγχυσης του εμβολίου.
Σημειώνεται ότι το ίδιο εμβόλιο είχε προηγουμένως χορηγηθεί σε 70 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Αν και το διάστημα έως ότου η νόσος εμφανίσει εξέλιξη ήταν παρόμοιο μεταξύ των δύο ομάδων εθελοντών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δοκιμή – η μια εξ αυτών έλαβε το εμβόλιο ενώ η δεύτερη όχι – ο συνολικός χρόνος επιβίωσης ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στην ομάδα του εμβολίου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.