10 Νοε 2011

Λάκης


Του Δημήτρη Δανίκα 
Παράδειγμα ο Λάκης Λαζόπουλος. Πρώτο: ευφυής όσο άλλος - της «φυλής» του - κανείς. Ουδείς το αμφισβητεί. Δεύτερο: αίσθηση του ελληνικού χιούμορ μοναδική. Μπαλαφάρα θέλετε; Ωραία. Αυτή του Ελληνα η πλάκα. Και τρίτο: ετοιμόλογος και εύστροφος όσο μια...
τελευταίου τύπου διαστημική μηχανή. Δηλαδή ο Λάκης το συνώνυμο του χαρισματικού ψυχαγωγού. Εντάξει; 

Πάμε τώρα στην ουσία και την ιδεολογία
Προσέξτε την αντίφαση. Το οξύμωρο. Την κολοσσιαία διάσταση. Οπως του μέσου Νεοέλληνα η πολιτική σχιζοφρένεια. 
Από τη μια, με λεκτικές φιοριτούρες και ευρηματικές ξεκαρδιστικές ατάκες, να χλευάζει, να μαστιγώνει τους Γερμανούς και τον Γιώργο Παπανδρέου. 
Από την άλλη να θεωρεί καταστροφή την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. 
Τι είναι αυτό; Η ασυνέπεια, της ασυνέπειας, ω μούρλια. 

Μα πώς είναι δυνατόν να παραμείνεις στην Ευρωζώνη, χωρίς να παίρνεις όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα που ο Γιώργος, ο Αντώνης ή ο οιοσδήποτε αυριανός πρωθυπουργός, ως ιμάντας της Μέρκελ, πρέπει πάση θυσία να επιβάλλει; Και πώς είναι δυνατόν με τόσα δάνεια, τόσα ελλείμματα, τόση φοροδιαφυγή και μια τόσο πανάκριβη και παράλυτη μηχανή να σηκώσεις έστω και ένα χιλιοστό το ανάστημά σου και την περηφάνιά σου; 
Οι υποκλίσεις προς την Μέρκελ, οι ταπεινώσεις από τον Ολι Ρεν και τα απαξιωτικά σχόλια του κάθε μετριοασήμαντου παράγοντα των Βρυξελλών εκπορεύονται από το δικό μας μπάχαλο το γενικό. Θέλεις ευρώ; Σκάσε και κολύμπα λοιπόν. Δεν θέλεις ευρώ; Πάρε την δραχμούλα σου και εμπρός. Πρέπει να αποφασίσεις. Πού τέτοιο πράγμα. Ο παλιμπαιδισμός, σ' αυτή την χώρα, επιδίδεται σε πρωταθλητισμό. 
Με απλά λόγια: Πέρα από τα χαρίσματα και τα αστραφτερά καλαμπούρια
Το εβδομαδιαίο σόου του Λάκη, η αποθέωση και το καθαρτήριο κάθε «Λάκη». 
Δηλαδή για όλα φταίνε οι ξένοι, οι άθλιοι και κακοί. Και για την κατάντια της χώρας φταίνε αποκλειστικά και μόνο οι ανίκανοι, άχρηστοι, απατεώνες πολιτικοί. Ως εκ τούτου αθώος ο ποντικοφοροφυγάς. Αθώος ο δημόσιος υπάλληλος ο αραχτός. Αθώος ο πέτσινος συνταξιούχος ο πονηρός. Αθώος ο κερδοσκόπος των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Αθώος ο κομπραδόρικος, μεταπρατικός, μεσιτικός και κρατικοδίαιτος καπιταλισμός. 
Κόβω το σβέρκο μου. Μπόλικοι από τους θαυμαστές του, που εβδομαδιαίως τον καταχειροκροτούν, σε κάποια απ, όλες αυτές τις «πατριωτικές» κατηγορίες ανήκουν και γι, αυτό τους «άλλους» λοιδορούν. 
Το σόου του Λάκη κομμένο και ραμμένο κοστουμάκι για κάθε «πατριωτάκι». Οπως στο Δημοτικό. Ρωτάει η κυρία «ποιος το 'κάνε αυτό Λάκη;» «Ο πισινός μου κυρία». Ρωτάει η κυρία τον πισινό του Λάκη «Ποιος το κάνε αυτό Τάκη;» «Ο πισινός μου κυρία». 
Από πισινό σε πισινό πέφτει η χώρα στο γκρεμό. Και καθώς πέφτει, πέφτουμε όλοι χάμω από άφθονο χαχανητό. 
Βρε το μπαγάσα. Είναι καλός!

ΠΗΓΗ: tovima.gr