10 Νοε 2011

Πατριωτικές ευαισθησίες


Tης Ξένιας Κουναλάκη
Η σταδιακή εξαφάνιση του ελληνικού σίριαλ αναζήτησης πρωθυπουργού από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, τις τελευταίες αυτές δραματικές ώρες...
έχει ένα συμβολισμό. 

Με την υπονόμευση της υποψηφιότητας Παπαδήμου (και Διαμαντούρου), η Ελλάδα απομακρύνθηκε περαιτέρω από την Ευρώπη και η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να κλείσει ερμητικά την πόρτα στα μούτρα μας. 
Είναι σαφές, ότι το επιχείρημα «μας έχουν ανάγκη, γιατί θα βυθιστούμε αύτανδροι» εξέπνευσε. Το ταυτόχρονο τέλος της, κατά τι, πιο συναρπαστικής Μπερλουσκονιάδας συνιστά καλό οιωνό για το μέλλον της Ευρωζώνης, το οποίο ίσως γραφεί ερήμην μας. 
Τον τελευταίο καιρό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπό τους «Μερκ-οζί» προετοίμαζαν πυρετωδώς την επόμενη μέρα χωρίς εμάς και θα πρέπει να παρακολουθούν με έκδηλη ανακούφιση το κύκνειο άσμα της ευρωπαϊκής περιπέτειάς του διδύμου «Παπα-σκόνι».

Υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα άνθρωποι στο εξωτερικό που προσπάθησαν να αποτρέψουν το αναπόφευκτο με συγκινητικό φιλελληνισμό και έναν ιδεαλισμό που άγγιζε τα όρια του μελό. 


Αν διαβάσει κανείς το άρθρο του Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Μίσα Γκλένι στους Financial Times θα απορήσει. Με συναισθηματικά φορτισμένες θέσεις, που θυμίζουν ΚΚΕ περί συμφερόντων (sic) που ανεβοκατεβάζουν ελληνικές κυβερνήσεις, ο Γκλένι ισχυρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Γ. Παπανδρέου έπεσε θύμα σκοτεινών κύκλων, που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. 

Αν παραβλέψει όμως κανείς το συνωμοσιολογικό ύφος γραφής του, ο Βρετανός δημοσιογράφος λέει και κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και επώδυνες αλήθειες. 
Λέει για παράδειγμα ότι οι Ελληνες «ολιγάρχες», το εγχώριο ισοδύναμο των Ρώσων συναδέλφων τους, επενδύουν στην επιστροφή στη δραχμή με συγκεκριμένο στόχο, τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Κατά τον Γκλένι, οι ημέτεροι ολιγάρχες σκοπεύουν να αγοράσουν τα προς εκποίηση κρατικά περιουσιακά στοιχεία στο ένα πέμπτο της πραγματικής τους αξίας, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο και επωφελούμενοι οι ίδιοι μακροπρόθεσμα. 
«Μερικοί από αυτούς έφτασαν στο σημείο να στοιχηματίζουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ούτως ώστε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ που έβγαλαν έξω από τη χώρα, για να αγοράσουν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία κοψοχρονιά, σε τιμές δραχμής», εκτιμά ο συγγραφέας.

Εχει παιδευτικό χαρακτήρα το άρθρο του, γιατί επισημαίνει, ότι όλοι αυτοί που επί δύο χρόνια θρηνούσαν μέσα από τα ΜΜΕ που ελέγχουν για τη χαμένη εθνική κυριαρχία δεν έχουν πατριωτικά κίνητρα

Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί περί «γερμανικής κατοχής» και «Γκάουλαϊτερ» που αφιόνισαν την ελληνική κοινή γνώμη, πλήγωσαν το γόητρο ενός ολόκληρου λαού και εξόργισαν τους πιστωτές μας, αποκαλύπτονται ως ένα δόλιο όχημα για τη διαιώνιση της κυριαρχίας τους.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr