16 Σεπ 2011

Δάνεια με εγγύηση σε επιχειρήσεις για να μην κάνουν απολύσεις


Της Ελένης Κωσταρέλου

Δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου έως και 70% μπορεί να λάβουν οι επιχειρήσεις μέχρι και τα τέλη του έτους, αρκεί να διατηρήσουν το προσωπικό τους για δύο χρόνια.
Η χθεσινή απόφαση του αναπληρωτή...
υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση δανείων με εγγυήσεις 200 εκατ. ευρώ, για κεφαλαιακά και επενδυτικά δάνεια, με προμήθεια 3,8%-9,8%.

Σε μια περίοδο που η ρευστότητα απουσιάζει από τις τράπεζες, η κυβέρνηση εγγυάται δάνεια προς επιχειρήσεις με τους εξής όρους:

1. Η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου παρέχεται σε ποσοστό 70%, για δάνεια που θα ληφθούν μέχρι 31/12/2011 από επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας, εφόσον συστάθηκαν μέχρι 18/7/2011 και δεν είναι προβληματικές.

Δίνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης ή επενδυτικούς σκοπούς, καθώς και σε μεγάλες επιχειρήσεις για επενδυτικούς σκοπούς. Η διάρκεια της εγγύησης είναι 10ετής και κατά τη διάρκειά της η εξόφλησή του πραγματοποιείται εξαμηνιαία στις 30/6 και 31/12 κάθε χρόνου, σε ισόποσες χρεολυτικές δόσεις. Το ύψος του δανείου είναι συνάρτηση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας και δεν υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό της κόστος για το 2010.

2. Οι επιχειρήσεις που είχαν πάρει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από το 2009 μέχρι σήμερα, μπορεί να ζητήσουν την παράταση της εγγύησής του το αργότερο μέχρι 31/12/2011 από 4 σε 10 χρόνια κατ' ανώτατο όριο και εφόσον δεν είναι προβληματικές.
Η παράταση της εγγύησης αφορά δάνεια κεφαλαίου κίνησης που χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς που χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η εξόφληση του δανείου πραγματοποιείται εξαμηνιαία στις 30/6 και 31/12 κάθε έτους, σε ισόποσες χρεολυτικές δόσεις. Προϋπόθεση είναι το μέγιστο ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου που μπορεί να υπαχθεί σε παράταση να μην υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης για το 2010. Η εγγύηση δεν υπερβαίνει το 70% του ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου.

3. Οι επιχειρήσεις που είτε ζητούν νέα εγγύηση είτε παράταση της παλιάς, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην τράπεζα μέχρι 30/11/2011. Οι τράπεζες αποστέλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το φάκελο της επιχείρησης που ζητεί δάνειο με εγγύηση, μαζί με τα οικονομικά της στοιχεία, δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των τριών τελευταίων χρήσεων, έντυπα Ε3 της τελευταίας τριετίας με αναλυτική εκτίμηση μισθολογικού κόστους και τα οικονομικά στοιχεία για την πρώτη διετία επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν από 1/1/2011.

4. Το Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιολόγησης της εγγυητικής ευθύνης του ελληνικού Δημοσίου αποφασίζει για την υπαγωγή ή μη των επιχειρήσεων.

5. Τα δάνεια δίνονται με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της αγοράς για την κατηγορία της δανειοδότησης που παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

6. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας για χρονικό διάστημα δύο ετών από την εκταμίευση του δανείου.

7. Σε περίπτωση μη καταβολής τριών συνεχόμενων δόσεων, το εγγυημένο ποσό του χορηγούμενου δανείου καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.

8. Το ελληνικό Δημόσιο, ως εγγυητής, αναλαμβάνει την υποχρέωση εξόφλησης των εγγυημένων απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, που θα περιλαμβάνουν το ανεξόφλητο εγγυημένο ποσό κεφαλαίου, τους ανεξόφλητους τόκους (συμβατικούς και υπερημερίας μέχρι ενός τριμήνου) και τέλος τα έξοδα της αναγγελίας κλεισίματος του λογαριασμού.

 ΠΗΓΗ: enet.gr