16 Σεπ 2011

Εκτός μεταλλίων η Εθνική, επόμενος στόχος η εξάδα


Η Εθνική προσπάθησε, κράτησε τους Γάλλους σε χαμηλό σκορ, έκανε την καλύτερή της εμφάνιση στο Ευρωμπάσκετ, όμως δεν κατάφερε να φτάσει στην υπέρβαση. 
Ηττήθηκε 64-56 από τη Γαλλία των αστέρων του ΝΒΑ και έσβησε το όνειρο της κατάκτησης ενός μεταλλίου, για το... οποίο μπορεί κανείς να μην το εξέφραζε, αλλά ο κρυφός πόθος πάντα υπήρχε.
Επόμενος στόχος είναι η είσοδος στην εξάδα και η πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται νίκη το μεσημέρι της Παρασκευής (15:00) απέναντι στον ηττημένο του τέταρτου προημιτελικού, ανάμεσα σε Σερβία και Ρωσία.

Η Γαλλία δεν ήταν η ομάδα που αντιμετωπίσαμε το 2005 στο Βελιγράδι και το 2006 στην Ιαπωνία. Αυτή τη φορά μπήκε στο παρκέ ως φαβορί. Όμως η Ελλάδα ήταν διαβασμένη. Κατέβασε το ρυθμό, δεν φοβήθηκε τους ακριβοπληρωμένους αστέρες των “τρικολόρ” και για 35 λεπτά κοίταζε στα μάτια τους αντιπάλους της, παρότι ήταν εκνευριστικά άστοχη από τη γραμμή του τριπόντου (3/20).


Στο τελευταίο δεκάλεπτο όμως, πήρε μπροστά η μηχανή του μπάσκετ που ονομάζεται Τόνι Πάρκερ. Ο πλέι μέικερ του Σαν Αντόνιο ήταν ασταμάτητος και έκανε τη διαφορά για την ομάδα του. Ωστόσο, αν εκείνος και ο Νάντο Ντε Κολό κρατούσαν στο ματς τη Γαλλία, αυτός που στην ουσία κέρδισε την Ελλάδα ήταν ο Νικολά Μπατούμ. Ο παίκτης των Μπλέιζερς είχε 3/4 τρίποντα και με τα μακρινά του σουτ “σκότωσε” τους παίκτες του Ηλία Ζούρου, από τους οποίους στο τέλος έλειπε το καθαρό μυαλό.

Ο Γιάννης Μπουρούσης έκανε ό,τι μπορούσε. Πήρε στην πλάτη του την ομάδα, ίσως στο καλύτερο παιχνίδι του με την Εθνική στη διοργάνωση κι έβαλε σκοπό να πάρει μόνος του την πρόκριση. Με την ώρα να περνάει κουράστηκε, άρχισε να αστοχεί στις βολές και ο Ζούρος τον τράβηξε στον πάγκο. Ακριβώς εκεί έκαναν οι Γάλλοι το σερί 9-0 και πήραν τη νίκη.

Το Ευρωμπάσκετ δεν τελειώνει εδώ. Στις 15:00 την Παρασκευή, η Εθνική αντιμετωπίσει τον ηττημένο του αγώνα Σερβίας-Ρωσίας με στόχο την πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά. Σημαντικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι οι ώρες ξεκούρασης, καθώς ο άλλος προημιτελικός τελειώνει στις 11 το βράδυ.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 27-31, 40-43, 64-56

ΓΑΛΛΙΑ (Βενσάν Κολέ): Νοά 5, Μπατούμ 15(3), Αλμπισί, Καουντί 2, Πάρκερ 18, Τραορέ 6, Πιετρούς 2, Ντε Κολό 16(2), Ντιαό, Ζελαμπάλ

ΕΛΛΑΔΑ (Ηλίας Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 17, Ζήσης 6, Βασιλειάδης, Καλάθης 7(1), Φώτσης 9(2), Παπανικολάου 4, Μπράμος 2, Κουφός 5, Καϊμακόγλου 6

ΠΗΓΗ: enet.gr