12 Σεπ 2011

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Εν μέσω καταλήψεων πραγματοποιούνται οι εγγραφές


Την απόφαση να επιτρέψουν τις μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, καθώς και τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω, έχουν πάρει πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, τα μέλη των οποίων έχουν καταλάβει εκατοντάδες πανεπιστημιακά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας...
για τον νέο Νόμο-Πλαίσιο.

Στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι συμφωνούν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις που συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις και στηρίζουν τις καταλήψεις. Και όμως πολλές γραμματείες σχολών παραμένουν κλειστές, παρότι οι φοιτητές δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία τους.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μάλιστα, οι σχολές του οποίου βρίσκονται σε κατάληψη στο σύνολό τους, εφαρμόζεται «ηλεκτρονικό» σύστημα εγγραφής και οι φοιτητές μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία από το σπίτι τους. Εκτός αυτού όμως, οι φοιτητές έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα επιτρέψουν τις εγγραφές πρωτοετών και σε κάποιες σχολές ήδη αυτό γίνεται.
Πιο περίπλοκο είναι το θέμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου στις περισσότερες σχολές σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχουν πάρει το «πάνω χέρι» σκληροπυρηνικές ομάδες φοιτητών που δεν επιτρέπουν εγγραφές. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά στη Φιλοσοφική, το λουκέτο των γραμματειών μοιάζει αδικαιολόγητο.
Σήμερα το πρωί είχαν σπεύσει στη συγκεκριμένη σχολή αρκετοί φοιτητές για να τακτοποιήσουν την εγγραφή ή μετεγγραφή τους, καμία ομάδα συμφοιτητών τους δεν τους παρεμπόδισε, παρόλα αυτά βρήκαν τη γραμματεία κλειστή.

Σε αυτές τις συνθήκες στις περισσότερες σχολές του Ιδρύματος οι γραμματείες παραμένουν κλειστές, καθώς αλλού οι υπάλληλοι που εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί για να πάνε στα γραφεία τους εκδιώχθηκαν από τους φοιτητές και αλλού δεν πήγαν καθόλου.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης επίσης οι φοιτητικοί σύλλογοι τάσσονται υπέρ της άποψης ότι οι εγγραφές πρέπει να γίνουν κανονικά και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα.


Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν κανονικά και στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε όλα τα τμήματα, παρότι στα περισσότερα υπάρχει κατάληψη και πιθανότατα την Τετάρτη οι φοιτητές θα κάνουν νέα γενική συνέλευση. Οι γραμματείες είναι κλειστές μόνο σε δύο στην Καλαμάτα.

Τη στάση τους αναμένεται ότι θα δείξουν μέσα στην ημέρα οι σύλλογοι και στα υπόλοιπα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, αν και πρυτανεύει η άποψη ότι οι εγγραφές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κανονικά, ανεξαρτήτως των καταλήψεων που πρέπει να συνεχιστούν, όπως λένε οι φοιτητές.

Πάντως η προθεσμία εγγραφών λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Παιδείας έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δοθεί παράταση.

TO BHMA on line