12 Σεπ 2011

Στο επίκεντρο νέων διαβουλεύσεων η Ελλάδα


Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στην ΕΕ θα βρεθεί και πάλι η Ελλάδα την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ αναμένεται και νέο μπαράζ πιέσεων από τους εταίρους προς την κυβέρνηση. 
Την ίδια, ώρα οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν έχουν κοπάσει, τα μηνύματα από το... Βερολίνο συνεχίζουν να είναι αντιφατικά ενώ τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για νέα μέτρα «υπό το φόβο χρεοκοπίας».

Τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ελληνική κρίση αναμένεται να συζητήσουν σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, που συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο.
Οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι επιχειρούν την επιτάχυνση της διαδικασίας επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για τη νέα στήριξη της Ελλάδας. Κι αυτό προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές, οι οποίες τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται ιδιαίτερα νευρικές, όπως φάνηκε από τη νέα άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας, της Ισπανίας και φυσικά της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, μεθαύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ υπό την Κριστίν Λαγκάρντ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του διεθνούς οργανισμού, σχετικά με το αν θα συνεχίσει να συμμετέχει ή όχι στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αντιφατικά μηνύματα από το Βερολίνο

Αντιφατικά είναι πάντως τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο.
Συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή στην κυριακάτικη έκδοση του «Spiegel» καλεί τους συμπατριώτες της να δείξουν υπομονή έναντι της Ελλάδας. «Αυτό που δεν έγινε επί πολλά χρόνια δεν μπορεί να γίνει σε μια νύχτα» σημειώνει.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Die Welt», υπογραμμίζει, ότι δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ταμπού το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις υπερχρεωμένες χώρες που απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους.

Ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Αθήνας να εκπληρώσει πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος και τα επόμενα χρόνια και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σταθεροποίησης για την επίτευξη αυτών των στόχων. Επεσήμανε δε, ότι τα νέα μέτρα κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Νέα μέτρα «υπό το φόβο χρεοκοπίας»

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή η κυβέρνηση απασχόλησαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Κοινή εκτίμηση είναι ότι ελήφθησαν μετά από πιέσεις και υπό τον φόβο ενδεχόμενης χρεοκοπίας.


«Η Ελλάδα ανακοινώνει νέο φόρο, καθώς φουντώνει η ανησυχία» γράφει η Wall Street Journal. Αναφέρεται δε, στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγ.Βενιζέλου σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν υστερήσεις στον Προϋπολογισμό και ότι υπολείπονται περίπου 2 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Ακόμη, αναφέρεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών ψήφισης του Προϋπολογισμού 2012, αλλά και στις περικοπές των αποδοχών των αιρετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση ήταν απρόθυμη να λάβει νέα μέτρα λιτότητας που θα εμβάθυναν την ύφεση. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 8,2% του ΑΕΠ για το 2011, και υποστηρίζει ότι τα υφιστάμενα μέτρα είναι αρκετά για να γεφυρωθεί το χάσμα, όταν η τρόικα βλέπει το έλλειμμα στο 8,8% το τρέχον έτος και ζητεί από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας και να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη, ενέκρινε νέα μέτρα για να καλύψει το «τεράστιο χάσμα» του προϋπολογισμού. Το πρακτορείο εστιάζει στην αναφορά του υπουργού Οικονομικών, ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι «κολασμένοι», ενώ αναφέρεται και στη δημοσκόπηση της Public Issue σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση και το χειρισμό αντιπολίτευσης της κρίσης.

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση στη διαμάχη για το δημοσιονομικό χρέος» αναφέρουν οι Financial Times. Οι Financial Times υποστηρίζουν πως η εμπλοκή ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της μπορεί να επιλυθεί το συντομότερο αυτή την εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση νέων έκτακτων εισπρακτικών μέτρων.

«Η πίεση ήταν τεράστια. Με ένα νέο φόρο ακινήτων η Ελλάδα προσπαθεί τώρα να κλείσει τα τεράστια οικονομικά κενά της» σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, ενώ η Le Figaro επισημαίνει ότι η Ελλάδα «κάνει μια νέα προσπάθεια, ύψους 2 δισ. ευρώ» γράφει η. «Η κυβέρνηση έκανε λόγο για μια "νέα εθνική προσπάθεια" που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί το επιζήμιο κλίμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου έχουν ξεσπάσει φήμες σχετικά με ενδεχόμενο κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής, ακόμα και με την πιθανότητα εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ» τονίζει το σχετικό δημοσίευμα.

«Καθώς η Γερμανία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο του χειρότερου σεναρίου της "συντεταγμένης χρεοκοπίας" της Ελλάδας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κατά δύο δισ. ευρώ» αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr