12 Σεπ 2011

Και δάσκαλος και πορνοστάρ


Του Μιχάλη Μητσού
Φανταστείτε τη σκηνή στην Ελλάδα:
ένας μαθητής βλέπει το τρέιλερ μιας πορνογραφικής ταινίας, όπου πρωταγωνιστεί ένας καθηγητής του. Ενημερώνει τους γονείς του, εκείνοι κάνουν καταγγελία στο σχολείο, το ζήτημα φτάνει στο υπουργείο Παιδείας, ο καθηγητής αποπέμπεται με συνοπτικές διαδικασίες, τα κανάλια παίρνουν φωτιά, εβδομάδες ολόκληρες έχουν... τροφή τα παράθυρα, η Εκκλησία βγάζει πύρινες ανακοινώσεις, ο καθηγητής βγαίνει στην παρανομία, ντροπιασμένος, εξευτελισμένος, τελειωμένος.

Συνέβη, όμως, στην Αγγλία. Και τα πράγματα εκτυλίχθηκαν αρκετά διαφορετικά.

Υπεύθυνος προσωπικής, κοινωνικής και υγειονομικής εκπαίδευσης από το 2008, ο 30χρονος Τζόνι Ανγκλέ - ψευδώνυμο του Μπένεντικτ Γκάρετ - τέθηκε σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο του 2010, με το ερώτημα κατά πόσον η συγκεκριμένη νυχτερινή του εργασία «υπονομεύει τη δημόσια εμπιστοσύνη».
Η απάντησή του ήταν, ότι η πορνογραφία στην απλή της μορφή, δηλαδή η περιγραφή μιας συναινετικής σεξουαλικής πράξης ενός ενηλίκου με έναν άλλο (ή περισσότερους), δεν έχει ούτε αρνητική ούτε θετική επίπτωση στην κοινωνία.

Το Γενικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα και αποφάσισε να τιμωρήσει τον Ανγκλέ με αποχή από τις αίθουσες διδασκαλίας για δύο χρόνια. 
Μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού, μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.

«Η παρακολούθηση πορνογραφικών ταινιών από παιδιά κάτω των 18 ετών είναι παράνομη, και ασφαλώς δεν τη συστήνω», γράφει ο Ανγκλέ σε ένα άρθρο του στην «Γκάρντιαν» με τίτλο «Αφήστε με να διδάσκω τα παιδιά και να γδύνομαι». «Δεν πιστεύω όμως ότι ένα παιδί που παρακολουθεί στην οθόνη μια σεξουαλική πράξη ή βλέπει έναν άνθρωπο γυμνό κινδυνεύει ή απειλείται. Αντίθετα, η έκθεση στην πραγματικότητα του σεξ και της γύμνιας και η ζωή σε μια κοινωνία όπου αυτά τα πράγματα συζητιούνται ανοιχτά δημιουργούν ένα ασφαλέστερο και υγιέστερο περιβάλλον για τους νέους ανθρώπους».

Γιατί άραγε - διερωτάται - να τιμωρηθεί ένας καθηγητής που εργάζεται στη βιομηχανία του σεξ και να γίνονται ανεκτοί καθηγητές που προβαίνουν σε πράξεις οι οποίες συνδέονται με χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο, όπως είναι το κάπνισμα, το ποτό ή το υπερβολικό φαΐ;
 
Γιατί ο άνθρωπος που διδάσκει το πρωί και γδύνεται σε ένα στριπτιζάδικο το βράδυ, είναι πιο ανήθικος από ένα μέλος του καθολικού κλήρου που στη διάρκεια της εβδομάδας παραδίδει μαθήματα για την αντισύλληψη και το Σαββατοκύριακο λέει στο εκκλησίασμα ότι η αντισύλληψη είναι αμαρτία;

Τα ταμπλόιντ που ζητούσαν τον ισόβιο αποκλεισμό του νεαρού καθηγητή από το σχολείο, δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Αλλά, ο Ανγκλέ δύσκολα θα επιστρέψει στην έδρα μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.
Είναι κρίμα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ένας τέτοιος άνθρωπος θα ήταν πολύτιμος για να δώσει ζωή στην τάξη, όπου τις περισσότερες φορές οι μαθητές βαριούνται μέχρι θανάτου.

Είναι αλήθεια ότι τις πρώτες ημέρες όλοι θα τον ρωτούσαν για τις εμπειρίες του και θα ασχολιόντουσαν με τις φωτογραφίες του στο σάιτ του, όταν κατακαθόταν όμως ο κουρνιαχτός, θα γινόταν ένα συναρπαστικό μάθημα.

ΠΗΓΗ: tanea.gr