12 Σεπ 2011

Στήριξη των βουλευτών για τα μέτρα θα ζητήσει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός


Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έθεσε στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη με έναν πολύ σαφή τρόπο τον στόχο στον οποίο θα συντείνουν όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης. «Θα κάνουμε τα πάντα για να κλειδώσουμε τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου», ώστε αφενός να θωρακιστεί η οικονομία και αφετέρου..
 
όπως είπε, να σταματήσουν οι εκβιασμοί, τα αρνητικά δημοσιεύματα και η φημολογία για κατάρρευση της χώρας και για ενδεχόμενη έξοδο της από το ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώνει σήμερα το μεσημέρι την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών προκειμένου να μην μείνει στη μέση η προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Για πρώτη φορά έπειτα από την υπογραφή του μνημονίου ο κ. Παπανδρέου έθεσε ένα καθαρό αλλά και ουσιαστικό δίλλημα προς τις πολιτικές δυνάμεις και προς τους πολίτες: «Ή τηρούμε όλοι μαζί τις δεσμεύσεις μας ή πτωχεύουμε».

Αυτό θα μπορούσε να είναι το διακύβευμα μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης αν και ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των εκλογών. «Οι πολίτες θέλουν αλλαγές και όχι εκλογές», είπε. Πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση ότι χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια για να διασφαλιστεί η σταθερή πορεία και ότι ο ίδιος δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να απειλήσει τη χώρα και να τη βάλει σε κίνδυνο κατάρρευσης. «Δεν θα γίνουμε το εξιλαστήριο θύμα στην Ευρώπη», τόνισε.

Η νέα στρατηγική με την οποία επιχειρεί ο Πρωθυπουργός να διαχειριστεί αυτή την οριακή κατάσταση, ενημερώνοντας διαρκώς για τις εξελίξεις και επιζητώντας τη συμμετοχή όλων στη «μάχη για τη σωτηρία της χώρας», σε πλήρη ταύτιση με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο -στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σιγοψιθύριζαν διαρκώς ο ένας στον άλλο - έχει συσπειρώσει για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009 και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, υπήρξε μόνο προβληματισμός και αγωνία για τις επιπτώσεις ενός ακόμα επώδυνου μέτρου. Καμία ένταση και καμία διαφορετική γραμμή.

Μάλιστα οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης και Π. Ευθυμίου έθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα για την εικόνα της κυβέρνησης παρατηρώντας ότι δεν μπορεί σε αυτές τις στιγμές να υπάρχει εσωτερικός διχασμός και να εμφανίζονται κάποιοι περισσότερο μεταρρυθμιστές από τους άλλους.

Τρεις υπουργοί, οι κ.κ. Α. Λοβέρδος, Ηλ. Μόσιαλος και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου εξέφρασαν προβληματισμό για την περαιτέρω επιβάρυνση στα ακίνητα και έθεσαν το ερώτημα στον κ. Ευ. Βενιζέλο αν μπορεί να αποφευχθεί με ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Εκείνος τους απάντησε ότι πλέον δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα και έτσι ερίφθη ο κύβος για το ειδικό διετές τέλος στα ακίνητα, η οποία αναμένεται να αποφέρει σύντομα κοντά στα 2 δις. ευρώ στα δημόσια ταμεία, ένα ποσό που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της τρόικας.

Η κυβέρνηση έπειτα από τα μέτρα που έλαβε την περασμένη Τρίτη και χθες, ανέμενε θετική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, η οποία θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα όχι πλέον μόνο στις αγορές αλλά κυρίως στα Κοινοβούλια και στην κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών που δυσκολεύονται να αποδεχθούν το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πράγματι ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Όλι Ρεν εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και σημείωσε ότι αναμένει από το Eurogroup να ξεπεράσει και τα τελευταία εμπόδια για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Αν δεν εγκριθεί η ενίσχυση του ΕFSF από τα Κοινοβούλια, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα βρεθούν στον αέρα. Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε πάντως ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι η Ελλάδα έχει φτάσει κοντά στο σημείο που θα αλλάξει σελίδα.

Ο Πρωθυπουργός, αν και δεν μπορούσε να κρύψει τα σημάδια της κόπωσης, ήταν πιο επεξηγηματικός από ότι στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς και απηύθυνε μήνυμα συστράτευσης φροντίζοντας να ακολουθήσει μια εθνική γραμμή. Είπε δύσκολα πράγματα, όπως παραδείγματος χάριν τα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς εκφράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες ή τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Επιπλέον απέφυγε τις «παραδοσιακές» επιθέσεις στην αντιπολίτευση, κυρίως στη ΝΔ και ζήτησε από τον κ. Αντ. Σαμαρά «να βάλει πλάτη». Πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε τηλεφωνική συνομιλία μαζί του ενώ αμέσως μετά επικοινώνησε με τον αρχηγό της ΝΔ και ο κ. Βενιζέλος, για να τον ενημερώσει πλήρως για τις εξελίξεις. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη συνομιλία υψηλού επιπέδου και ζήτησε τη συναίνεση της ΝΔ για να ψηφιστεί πιο γρήγορα ο προϋπολογισμός, την οποία και έλαβε.