31 Αυγ 2011

Φοιτητική στέγη: Τώρα ψάχνουμε! Συμβουλές


Πέρασες στις πανελλαδικές, το χάρηκες και τώρα... άντε να βρεις σπίτι! Σας δίνουμε απλές συμβουλές για τους πρωτοετείς φοιτητές που θα ξεκινήσουν την νέα τους ζωή μακριά από την μαμά και τον μπαμπά.

Παρά την οικονομική κρίση, ορισμένοι...
δεν λένε να βάλουνε μυαλό και να προσφέρουν σπίτια σε λογικές τιμές. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες, ενώ παράγοντες της αγοράς λένε ότι φέτος οι τιμές είναι κατά 20% - 30% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Στην Αθήνα, μία γκαρσονιέρα κοστίζει από 200 έως 280 ευρώ τον μήνα και ένα δυάρι μεταξύ 250 και 400 ευρώ. Βέβαια, οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλότερες σε περιοχές μακριά από τα πανεπιστήμια. Mην σε απασχολεί η απόσταση - τα μέσα μεταφοράς και, κυρίως, το μετρό μπορούν να σε πάνε παντού...

Από 150 έως 350 ευρώ κοστίζει μία γκαρσονιέρα στη Θεσσαλονίκη (ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται) και περί τα 250 ευρώ θα σου κοστίσει ένα σπίτι στην Πάτρα ή τα Ιωάννινα, την ώρα που σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Κοζάνη οι τιμές κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ.

Σε Φλώρινα και Καστοριά υπάρχουν σπίτια μεταξύ 150 και 250 ευρώ, ενώ για τα Χανιά υπολόγιζε 130 ευρώ minimum.

Ο εξοπλισμός

Κι αφού το βρήκες το σπιτάκι, πάμε στον «πονοκέφαλο» που λέγεται εξοπλισμός. Η αγορά επίπλων και λοιπών συναφών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 800 ευρώ, όσο δηλαδή ένα μηνιάτικο, οπότε καλό θα είναι να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση προκύπτει από τις ηλεκτρικές συσκευές. Καλό, λοιπόν, θα είναι να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για τα φοιτητικά πακέτα με εξοπλισμό σπιτιού που προσφέρουν διάφορα καταστήματα.

Συμφέρουσα ιδέα: για τα γυαλικά σου (πιάτα, ποτήρια, κούπες κτλ) ρίξε μια ματιά στα μαγαζιά με stock! Μπορεί να μην υπάρχουν σε 12αδες, αλλά σίγουρα θα βρεις αρκετά για καθημερινή χρήση. Άσε που μπορείς να παίξεις με τα χρώματα και τα είδη...

Η διακόσμηση

Κι αφού το εξόπλισες, πώς θα το διακοσμήσεις; Νέος είσαι, φοιτητής είσαι, οπότε... less is more! Και μιας και δεν μένεις με τον μπαμπά και την μαμά, φρόντισε ο χώρος σου να έχει το δικό σου «touch».

Ιδού κάποια χρήσιμα tips:

- διάλεξε τα χρώματα που αγαπάς για τους τοίχους και τα έπιπλά σου. Προσοχή: αν το σπίτι είναι μικρό, προτίμησε ανοιχτές αποχρώσεις (π.χ. ζαχαρί, κίτρινο, ροζ, σομόν και άλλα παλ χρώματα) που μεγαλώνουν οπτικά τον χώρο.

- μην «μπουκώνεις» τον χώρο με ψηλές βιβλιοθήκες.

- προτίμησε έπιπλα με πολλές χρήσεις. Για παράδειγμα, οι καρέκλες μπορούν να χρησιμεύσουν για το φαγητό, αλλά και για μια βραδιά κεφιού με μεγάλη παρέα.

- επέλεξε κρεβάτι με... ένα δεύτερο από κάτω. Όλο και κάποιον θα φιλοξενήσεις!

-  για φωτιστικό πάρε την γνωστή χάρτινη μπάλα: διαχρονικότατη και σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων!

- φτιάξε μόνος σου αποθηκευτικούς χώρους, με κουτιά διαφόρων διαστάσεων σε ασύμμετρες συνθέσεις.

- το χαλί προτίμησέ το σε ανοιχτό χρώμα (π.χ. μπεζ, ροζ γαλάζιο ή κίτρινο).

Με το καλό η νέα σου ζωή!!!

Star.gr