31 Αυγ 2011

Ξεκινά η ενοικίαση δημόσιας γης σε αγρότες, ανέργους και ακτήμονες


Σε 15 μέρες ξεκινά η πρώτη φάση του προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενοικίαση δημόσιας γης έναντι συμβολικού μισθώματος σε αγρότες, ανέργους και ακτήμονες. Αυτό έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης..
με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Η διάθεση αγροτικών εκτάσεων θα ξεκινήσει από τους νομούς της Πιερίας, της Ημαθίας, της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς. Τότε υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη η διαδικτυακή εφαρμογή, την οποία και θα αναρτήσουν οι περιφερειάρχες. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητούν στοιχεία για τις εκτάσεις ζητώντας την ενοικίασή τους.

Στους τέσσερις συγκεκριμένους νομούς έχει γίνει ήδη φωτοερμηνεία δορυφορικά όλων των αγροτικών χαρτών που περιήλθαν στα χέρια του υπουργείου από τις νομαρχίες, βάσει της οποίας προέκυψε ότι οι προς αξιοποίηση εκτάσεις είναι απολύτως "καθαρές" ιδιοκτησιακά.

Την πρωτοβουλία του υπουργού επικρότησε και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Ενωσης Περιφερειών Γ. Σγουρός.

Ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε ότι η "πολιτική γης" θα είναι έτοιμη να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα από τις αρχές του Οκτωβρίου, ενώ σήμερα μαζί με τον υφυπουργό Γ. Δριβελέγκα θα παρουσιάσουν στο υπουργικό συμβούλιο το σχετικό πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο και για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Με τις διατάξεις του αίρονται εμπόδια για μικρές και μεγάλες εγκαταστάσεις, ενώ διαγράφονται πρόστιμα που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης με σύντομες διαδικασίες θα γίνονται και οι μεταβιβάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.