31 Αυγ 2011

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ. Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις


Σε νέα διάψευση κάθε σεναρίου θέσπισης διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές προχώρησε η υπουργός Παιδείας. 
Επανέλαβε, ότι γύρω από το νέο νόμο διακινούνται "άθλια ψέμματα" με σκοπό να προκαλέσουν αναταραχή και προειδοποίησε, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο οι...
κινητοποιήσεις να κρατούν μεν τα πανεπιστήμια κλειστά αλλά όλοι να συνεχίσουν να πληρώνονται. Υπό κατάληψη τελούν ήδη περίπου 30 σχολές.


Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάι" και ερωτηθείσα για το "θέμα" των διδάκτρων, ανάφερε:

"Το είπα στη Βουλή και θα σας το πω με τις ίδιες σκληρές λέξεις. Γύρω από το νόμο αναπτύσσονται άθλια ψέματα - απολύτως συνειδητά - για να δημιουργούσουν αναταραχή σε φοιτητές και όχι μόνο, οι οποίοι δεν ξέρουν και δεν έχουν δει το Νόμο. Το κάνω απολύτως σαφές, δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα διδάκτρων σε όλες τις προπτυχιακές σπουδές.

Οσον αφορά στα συγγράμματα, σημείωσε:  
Και τα συγγράμματα θα δίνονται κανονικότατα δωρεάν. Τα παιδιά θα έχουν επιπλέον πρόσβαση στις σημειώσεις των καθηγητών, γιατί οι καθηγητές οφείλουν πλέον να τις βάζουν στο διαδίκτυο και όχι να τις διακινούν οι παρατάξεις με ανταλλάγματα στην αρχή της χρονιάς. Θα έχουν λοιπόν και τα παιδιά τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις ηλεκτρονικές σημειώσεις και σε όλα τα ηλεκτρονικά συγγράμματα των αντίστοιχων Σχολών όλων των Πανεπιστημίων. Θα μπορεί δηλαδή ένας φοιτητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Έβρου, να έχει πρόσβαση και στα συγγράμματα της Θεσσαλονίκης και στα συγγράμματα της Ιατρικής Αθήνας.

Για τις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ
"Όταν υπάρχει Πρύτανης που λέει, ότι τα παιδιά ορίζουν πότε θα δώσουν εξετάσεις και όταν οι Σύγκλητοι βγάζουν αποφάσεις που λένε, ότι "αναβάλουμε τις εξετάσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους" καταλαβαίνουμε γιατί χρειαζόταν ο Νόμος. Η συναίνεση σε αυτόν τον Νόμο δεν έγινε από τα κόμματα, επιβλήθηκε από την Κοινωνία η οποία λέει "δεν πάει άλλο" με όλη αυτήν την έλλειψη ευθύνης απέναντι στο Πανεπιστήμιο".

Κίνδυνος να χαθούν εξεταστικές
"Με τον καινούριο Νόμο για να μπορέσει κάποιος να δώσει εξετάσεις σε ένα ο μάθημα, θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 13 εβδομάδες μαθημάτων, αν δεν συμπληρωθούν οι 13 εβδομάδες το μάθημα δεν θα μπορεί να εξεταστεί. Εάν δεν συμπληρωθούν οι εβδομάδες μαθημάτων σε πολλά μαθήματα, χάνεται τότε το εξάμηνο. Η Σύγκλητος που ελαφρά τη καρδία, μεταθέτει πίσω 15 ημέρες τις εξετάσεις σημαίνει ότι πάει πίσω 15 ημέρες τα μαθήματα και αν δεν γίνουν τα μαθήματα μέσα στα Χριστούγεννα θα χαθούν τα εξάμηνα".

Κινητοποιήσεις χωρίς κόστος
"Πρέπει να πω, επίσης, ότι ποτέ - όταν τα Πανεπιστήμια είναι επί μήνες κλειστά - δεν γίνεται και η αντίστοιχη κατακράτηση μισθού - όλοι πληρώνονται κανονικά - αλλά τα μαθήματα δεν γίνονται. Οι φοιτητές οι οποίοι αποφασίζουν να έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης δεν έχουν το αντίστοιχο κόστος του αγώνα. Δεν γίνεται και τα Πανεπιστήμια κλειστά, και όλοι να πληρώνονται και οι φοιτητές να μην χάνουν τα εξάμηνα και μάλιστα να υπάρχουν και αποφάσεις Συγκλήτων που να λένε οι 13 εβδομάδες γίνονται μέσα σε 7!

 
Στις κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω των καταλήψεων, εισήλθαν τρία νέα τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ύστερα από απόφαση των γενικών συνελεύσεων των Συλλόγων τους.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους στις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κόσμου και άλλοι σύλλογοι, ενώ την Παρασκευή προγραμματίζεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 12.00 από το Πολυτεχνείο.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο ενιαίος φοιτητικός σύλλογος θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ έχουν διακοπεί οι εξετάσεις μαθημάτων για την τρέχουσα εβδομάδα.

Σήμερα συνεδριάζουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι πρόεδροι των ΤΕΙ και μεθαύριο (Παρασκευή) αναμένεται να συνεδριάσουν οι πρυτάνεις στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Οι φοιτητές ετοιμάζονται για συλλαλητήριο αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις παρατάξεις των φοιτητών που τάσσονται ανοιχτά υπέρ των καταλήψεων είναι η ΠΑΣΠ, ενώ φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία από τις λίγες φορές που υπάρχει ένα είδος σύμπνοιας των φοιτητικών παρατάξεων, καθώς η πλειοψηφία των μελών τους, ανεξαρτήτως εάν είναι υπέρ των καταλήψεων ή εναντίον, στηρίζουν κινητοποιήσεις.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr