31 Αυγ 2011
Τι προβλέπει το ν/δ για τους γιατρούς του ΕΣΥ - Ιδιώτες γιατροί θα χειρουργούν και στα δημόσια νοσοκομεία
Οι πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους υπό την προϋπόθεση ότι τις πρωινές εργάσιμες ημέρες και ώρες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές.Αυξάνεται από δύο σε πέντε χρόνια...
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣο χρόνος απαγόρευσης υποβολής υποψηφιότητας για διορισμό σε θέση του κλάδου γιατρών ΕΣΥ όσων δεν αποδέχονται το διορισμό τους ή παραιτούνται πρόωρα από αυτόν, δίδεται η δυνατότητα σε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠYΥ να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθιερώνεται η συμμετοχή των μονίμων πανεπιστημιακών γιατρών στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, επιτρέπεται εφεξής η ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας εκτός ιδιωτικών κλινικών.
Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ένταξη των ΚΑΦΚΑ στο ΕΣΥ για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης - Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις» που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων έως μία μέρα την εβδομάδα θα μπορεί να πραγματοποιεί γιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ύστερα από έγκριση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου του ΕΣΥ της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου στον οποίο ανήκει ο γιατρός.
Προκειμένου να τονωθεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, προβλέπεται οι μόνιμοι πανεπιστημιακοί ιατροί, που κατέχουν τίτλο ειδικότητας και εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές εργαστήρια ή μονάδες οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε νοσηλευτικά ιδρύματα που ανήκουν στο ΕΣΥ, να συμμετέχουν στην ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία, τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εφημερεύουν κατά τις ημέρες αυτές.
Οι πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους υπό την προϋπόθεση ότι τις πρωινές εργάσιμες ημέρες και ώρες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προωθείται η ρύθμιση προκειμένου να μη μένουν κενές οι θέσεις των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού της περιφέρειας, καθώς και για συνυπολογισμό του χρόνου υπηρεσίας στην εξέλιξή τους.
Έτσι, οι θέσεις ιατρών υπαίθρου προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των ιατρών που υπηρετούν σε αυτές. Εφόσον η θέση που προκηρύσσεται δεν καλυφθεί, μπορεί να παρατείνεται η θητεία του ιδίου ή άλλου ιατρού που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας ή σε Περιφερειακό Ιατρείο ή σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό θα παρατείνεται η θητεία άλλου ιατρού ύστερα από την πρόταση του Νοσοκομείου. Η παράταση αυτή δίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες και μέχρι να αναλάβει υπηρεσία ο ιατρός που θα επιλεγεί με βάση την επόμενη προκήρυξη.
Επιτρέπεται εφεξής η ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας εκτός ιδιωτικών κλινικών για την εκτέλεση χειρουργικών και επεμβατικών πράξεων για τις οποίες δεν απαιτείται, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, γενική, ραχιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία και νοσηλεία. Η Ιδιωτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας μπορεί να λειτουργεί είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Επίσης, ορίζεται ως αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρών, καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.