20 Ιουλ 2011

Δηλητηριώδη φύκια σε παραλία του Τυρού;


Τα φύκια στην παραλία  «Άμμος του Μουλά»  στον Τυρό φαίνεται να είναι οι ένοχοι της σοβαρής δερματίτιδας που έχουν εμφανίσει κάποιοι λουόμενοι στην περιοχή, που έχουν κολυμπήσει εκεί και οι οποίοι μάλιστα χρειάζονται και αγωγή με αντιβιοτικά φάρμακα για να την ξεπεράσουν...
 

Τα περιστατικά δερματίτιδας, που δεν ξεπερνούν τα δέκα παρουσιάστηκαν μόνο σε εκείνους που κολύμπησαν στη μικρή αυτή παραλία αυτή, , και σε κανένα άλλο σημείο του δήμου Νότιας Κυνουρίας, καθώς  όλες οι υπόλοιπες παραλίες της περιοχής είναι απόλυτα καθαρές και δεν υπάρχουν καθόλου φύκια.
Ειδικότερα, μετά από πληροφορίες που έφτασαν στην «Α» για το φαινόμενο των επικίνδυνων φυκιών,  επικοινωνήσαμε με τον γιατρό του αγροτικού ιατρείου στον Τυρό,  Χρήστο Καλιμάνη,  ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 7-8  άνθρωποι από τις αρχές του Ιουνίου έχουν καταφύγει στο ιατρείο για θεραπεία της δερματίτιδας.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καλιμάνης, οι άνθρωποι που εμφανίζουν τη δερματίτιδα ισχυρίζονται ότι στην παραλία αυτή δεν υπάρχουν τσούχτρες ή κάτι παρόμοιο που θα μπορούσε να προκαλέσει δερματίτιδα επαφής παρά μόνο τα φύκια.
Ωστόσο, αυτό ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ενώ ο γιατρός ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο και τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, Γιάννη Τριανταφύλλου και Γιάννη Μαρνέρη αντίστοιχα.
Ο δήμαρχος με τη σειρά του ειδοποίησε τις λιμενικές αρχές ζητώντας παράλληλα να κλείσει
η παραλία για τους λουόμενους. Εκείνες    όμως δήλωσαν αναρμόδιες να κλείσουν την παραλία αν δεν εξακριβωθεί πρώτα η αιτία πρόκλησης της δερματίτιδας, κι έτσι ζητήθηκε από τον κ. Καλιμάνη έκθεση η οποία άμεσα εστάλη στη Δ/νση Υγείας για να επιληφθεί του θέματος.  Η Δ/νση Υγείας θα πάρει δείγματα φυκιών και νερού για να τα εξετάσει και θα εκδώσει σχετικό πόρισμα,  από το οποίο θα εξαρτηθεί και το μέλλον της παραλίας  «άμμος του Μουλά»  που συγκεντρώνει συνήθως μικρούς παραθεριστές.  


πηγη:Αιχμή -Μάρω Γρηγορίου