20 Ιουλ 2011

Σίγουροι για την εξεύρεση λύσης δηλώνουν τώρα οι Γερμανοί



Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να βρουν την αρμονία, ύστερα από (ακόμη ένα) ένα ρεσιτάλ κακοφωνίας, ενόψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. 

Το Βερολίνο εμφανίζεται πλέον βέβαιο για την εξεύρεση λύσης...
πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.
Μόλις χθες η καγκελάριος Μέρκελ επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας πως δεν πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες από την αυριανή σύσκεψη.


Τις "φωτιές" που άναψε η Γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να κατασβέσει με σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπός της. Όπως τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Άνγκελα Μέρκελ είναι πολύ σίγουρη για την εξεύρεση λύσης κατά την αυριανή σύνοδο κορυφής.
"Η καγκελάριος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες αύριο. Είμαστε πολύ σίγουροι για την εξεύρεση μιας καλής λύση που θα κάνει τη διαφορά", τόνισε.

Ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη, την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, κατά τη σημερινή συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με την Άνγκελα Μέρκελ. "Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να συμφωνήσουν. Εάν δεν συμβεί αυτό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην Ευρώπη. Και στις δύο πλευρές, είμαστε σίγουροι ότι η κοινή θέση μπορεί να βρεθεί απόψε", πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, δραματικό τόνο στην αυριανή συνάντηση λέγοντας στην ουσία πως κατά τη διάρκειά της θα πρέπει να βρεθεί λύση. "Οι αγορές λένε, περίπου, αυτό που λέμε και εμείς: η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να κουβαλάει το βάρος όλης της Ευρώπης και όλων των άλλων προβλημάτων που έχει η Ευρώπη".

"Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Υπάρχουν συγκεκριμένα συστημικά προβλήματα εντός του ευρώ που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού και φορολογίας, διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας στις οικονομίες μας". πρόσθεσε.


Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες - κυρίως προς τη Γερμανία - απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν, λέγοντας πως: "ουδείς θα πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση για τη σοβαρότητα της κατάστασης".

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε και έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργήσει με υπευθυνότητα, δήλωση που ερμηνεύεται ως απάντηση στις "απειλές" της ΕΚΤ, πως δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, στην περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Επικριτικά στέκεται απέναντι από το Βερολίνο το Παρίσι. Δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων αναφέρουν πως ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, που σήμερα το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για "γερμανικό εγωισμό" που "είναι εγκληματικός, συντηρεί την κρίση".

Από την πλευρά τους οι τράπεζες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την προοπτική επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και φρόντισαν σήμερα να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.
Απειλούν την ευρωζώνη με τη λήψη νομικών μέτρων στην περίπτωση που αποφασιστεί η επιβολή "φόρου Τόμπιν", σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν ένα από τα υπό συζήτηση σχέδια για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.