20 Ιουλ 2011

Δυο μέτρα και δυο σταθμά ...γιατί;


Πάντως,εδώ που τα λέμε τώρα που καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός απο την συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. και εξελέγη κι ο Μπουλούκος (αυτό πού το πας;) δυο μέτρα και δυο σταθμά λειτούργησαν στην κρίση του Περιφερειάρχη σχετικά με το θέμα της αποθήκης χημικών στους Αγίους Θεοδώρους και σε αυτό  με την χωματερή...

βιομηχανικών αποβλήτων στην Μεγαλόπολη.

Απο την μια λοιπόν, με την αιτιολογία Τατούλη πως «επιχειρείται να δημιουργηθεί μια χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων, καθώς δεν γίνεται ουσιαστική και ξεκάθαρη διάκριση των υλικών», το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση ανάκλησης της κοινής υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στο λιγνιτικό λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης.

Μάλιστα ζήτησε  καθαρές εξηγήσεις ο κ. Τατούλης .Διότι  η ΚΥΑ δεν αναφέρει ότι τα προϊόντα προς ενταφιασμό θα είναι τοπικά, ούτε ακολουθείται η σύγχρονη αντίληψη στις υιοθετούμενες τεχνικές.


Ωστόσο διαφορετική ήτασν η στάση του Περιφερειάρχη  για το θέμα που αφορά στις δεξαμενές αποθήκευσης χημικών στο Σουσάκι, θέμα που τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο 14ο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, που μετά από εισήγησή του εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι «σε περίπτωση που οι επιθεωρητές περιβάλλοντος συμφωνούν με τους κατοίκους για την ανάκληση της άδειας, δεν θα περιμένει την απόφαση κανενός δικαστηρίου ή ελεγκτή νομιμότητας και θα ανακαλέσει την υπογραφή του».


Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ανέφερε ο Πέτρος Τατούλης, δεσμεύουν τον αντιπεριφερειάρχη και τον ίδιο τον περιφερειάρχη, ο οποίος σε αντίθετη περίπτωση θα είχε νομικές και αστικές συνέπειες. Το πρόβλημα, σημείωσε , ξεκινά από το 2003 όταν καθορίστηκε η χρήση γης της περιοχής και στη συνέχεια το 2008 όταν ο τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας άνοιξε το δρόμο έγκρισης της ΜΠΕ, με συνέπεια το διοικητικό και νομικό μονόδρομο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δικαίωση της αίτησης αναστολής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Ιονίου και Δυτικής Ελλάδας είτε από το 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.