3 Μαΐ 2011

Κώστας Κόλλιας :" Να διαλευκανθεί το μυστήριο των συγχωνεύσεων"


Με επίκαιρη ερώτηση που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου επανέρχεται ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας στο θέμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων της Κορινθίας. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα...
δελτία τύπου, οι επτά ερωτήσεις και αναφορές που έχω καταθέσει
στο Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τις καταργήσεις σχολείων της Κορινθίας, παραμένουν εδώ και ενάμιση μήνα αναπάντητες. Αυτό μου δίνει το δικαίωμα να επαναφέρω το θέμα, αυτή τη φορά με επίκαιρη ερώτηση, η οποία συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και υποχρεούται να απαντήσει η αρμόδια Υφυπουργός.
Από μία πρόχειρη έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι καμία ερώτηση σχετική με τις καταργήσεις σχολικών μονάδων δεν έχει απαντηθεί. Είτε οι ερωτήσεις προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, είτε από Βουλευτές της Συμπολίτευσης, πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει ανάλογες παρεμβάσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: μία τυποποιημένη απάντηση του Υπουργείου, ίδια για όλους, χωρίς περιεχόμενο και επί της ουσίας ουδέν.
Θεωρώ ότι δημιουργείται μείζον ζήτημα, ηθικό και θεσμικό. Αφενός το Υπουργείο έχει αθετήσει την κατά το νόμο υποχρέωσή του να απαντά στις ερωτήσεις των Βουλευτών. Αφετέρου η πρόσκληση δήθεν σε διάλογο μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης για την κατάργηση σχολείων σε ΦΕΚ δεν είναι απλώς προσχηματική, αλλά κινείται στα όρια της κοροϊδίας. Υπενθυμίζω ότι όλο το Μάρτιο συζητούσαμε για «προτάσεις» του Υπουργείου, τις οποίες ουδείς θεωρούσε οριστικές. Η ίδια η Υπουργός διαβεβαίωνε ότι θα επανεξεταστούν περιπτώσεις σχολείων από τη λίστα που είχε δημοσιοποιηθεί. Κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη ΦΕΚ, διότι απλούστατα κανείς δεν περίμενε ότι θα δημοσιευόταν υπουργική απόφαση όσο ο υποτιθέμενος διάλογος βρισκόταν σε εξέλιξη.
Οι γονείς αγωνιούν εδώ και μήνες για την τύχη των σχολείων και, πολύ περισσότερο, για το τι επιφυλάσσει η Κυβέρνηση στα παιδιά τους. Ιδιαίτερα στην ορεινή Κορινθία, η προοπτική των συγχωνεύσεων θα δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες μετακίνησης για τους μαθητές, ταλαιπωρία και, πιθανότατα, έξοδα για τους γονείς. Διότι μπορεί τα ΚΤΕΛ Κορινθίας να ανέστειλαν τη διακοπή μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, πλην όμως η απόφαση αυτή δεν είναι οριστική, καθώς το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Το κράτος έχει ανεξόφλητες οφειλές προς τα ΚΤΕΛ από το 2010 και, φυσικά, από τους πρώτους μήνες του 2011. Τη λύση δεν μπορεί να την δώσει η τοπική αυτοδιοίκηση, με τους μηδαμινούς της πόρους, χωρίς την αρωγή της κεντρικής εξουσίας. Στην περίπτωση που τα ΚΤΕΛ αναγκαστούν να λύσουν τη συνεργασία τους με το δημόσιο, η κατάσταση για τα παιδιά και τους γονείς της ορεινής Κορινθίας θα είναι αδιέξοδη. Φοβούμαι δε ότι, από την επόμενη σχολική χρονιά, εφόσον η κατάσταση με τα ΚΤΕΛ και τα σχολεία παραμείνει ως έχει, η Κυβέρνηση θα ρίξει το φταίξιμο της αδυναμίας μετακίνησης των μαθητών στα ΚΤΕΛ και θα αφήσει τους γονείς να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, πληρώνοντας οι ίδιοι τη μεταφορά των παιδιών τους.
Πέρα από την απαράδεκτη μεθόδευση που ακολουθήθηκε στο θέμα των συγχωνεύσεων από την Κυβέρνηση, εξακολουθώ να ελπίζω ότι η λίστα των συγχωνεύσεων δεν είναι οριστική. Αυτό όμως δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει άλλος από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Θα ενημερώσω τους γονείς για την έκβαση της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, από την οποία περιμένω συγκεκριμένες απαντήσεις και οριστικό ξεκαθάρισμα του τοπίου, ώστε να αποφασίσει η κορινθιακή κοινωνία εάν μπορεί να εφησυχάσει ή εάν απαιτείται δυναμική διεκδίκηση για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των παιδιών μας και της ποιότητας της εκπαίδευσης που δικαιούνται.»