3 Μαΐ 2011

Ο τελικός της ντροπής - Συζητήσεις ακόμα και για παύση του πρωταθλήματος


Πόλεµος ευθυνών ανάµεσα στην Πολιτεία και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία ξέσπασε µετά τον τελικό - ντροπή για το Κύπελλο Ελλάδας. Η σύσκεψη που έγινε χθες στη σκιά των επεισοδίων ανάµεσα στον υφυπουργό Πολιτισµού Γ. Νικητιάδη, τον ΓΓΑ Π. Μπιτσαξή ...και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο κατέληξε σε... µια από τα ίδια: Οπως έχει συµβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας ζήτησαν από τον κ. Πιλάβιο τη λήψη σκληρών µέτρων, προειδοποιώντας πως αν η Οµοσπονδία δεν προχωρήσει άµεσα στην υλοποίησή τους, θα διακοπεί κάθε είδους οικονοµική βοήθεια από εταιρείες του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα (ΟΠΑΠ κατά κύριο λόγο) προς το ποδόσφαιρο.

Η πρακτική όµως που ακολουθείται εδώ και έναν χρόνο από πλευράς κυβέρνησης δείχνει πως η απειλή της διακοπής των χορηγιών αποτελεί απλώς ένα µέσο πίεσης προς το οργανωµένο ποδόσφαιρο, προκειµένου να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο µείζον θέµα της καταπολέµησης της βίας. Η Πολιτεία ζητά από την ΕΠΟ όσα απαίτησε και πριν από έναν χρόνο, αλλά στο τέλος συµβιβάστηκε µε τις αποφάσεις της Γ.Σ. της Οµοσπονδίας, η οποία έβαλε πολύ νερό στο κρασί της.

«Πρέπει να υπάρχουν διατάξεις για τη ρίψη κροτίδων και για την οποιαδήποτε είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Για επεισόδια που γίνονται είτε στις κερκίδες είτε στις φυσούνες είτε µέσα στο γήπεδο. Θα πρέπει να προβλέπονται ποινές που θα ξεκινούν από τον µηδενισµό, θα µειώνουν τη βαθµολογία µιας οµάδας, θα αποκλείουν οµάδες από το πρωτάθληµα. Να υπάρξουν ποινές µε τις οποίες οι οµάδες θα πέφτουν 6 και 9 βαθµούς αν υπάρχει υποτροπή, ενώ θα πρέπει να προβλέπεται µέχρι και υποβιβασµός» ήταν τα λόγια του κ. Νικητιάδη µετά το τέλος της συνάντησης. Ο οποίος προανήγγειλε πως η Πολιτεία προτίθεται µε το παραµικρό επεισόδιο που γίνεται σε γήπεδο που ανήκει στο κράτος να καταγγέλλει τη σύµβαση µε την γηπεδούχο ΠΑΕ. «Να πάνε να βρουν γήπεδο να παίζουν», προειδοποίησε ο υφυπουργός. Σε ευχολόγια όµως περιορίσθηκε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ: «Πρέπει να βρε θεί τρόπος για να µείνουν εκτός γηπέδων οι φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά. Να υπάρχει κοινή τιµωρία για τα επεισόδια που χαρακτηρίζονται είτε ευρείας κλίµακας είτε εκτεταµένα και να υπάρχουν αυτόµατοι κανονιστικοί µηχανισµοί στο θέµα διακοπής αγώνων», είπε ο κ. Πιλάβιος. Μάλιστα, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ (στο Mega) ο πρόεδρος της ΕΠΟ υποστήριξε ότι η Οµοσπονδία αναλαµβάνει τις ευθύνες της και ζήτησε επιτακτικά «να κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι κάτι» στο θέµα της περιστολής της βίας, αναφερόµενος στη διοίκηση της Σούπερ Λίγκας, την Αστυνοµία, την Πολιτεία και τη ∆ικαιοσύνη.

Η Αστυνοµία από την πλευρά της ακολουθεί την πάγια τακτική της επίσηµης σιωπής, ενώ αξιωµατικοί υποστηρίζουν ότι την εποµένη των συλλήψεων όλοι αφήνονται ελεύθεροι από τους εισαγγελείς.

Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του αθλητισµού  εµφανίζεται µάλλον απρόθυµη να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται είτε η διακοπή των πρωταθληµάτων είτε η απαγόρευση συµµετοχής των ελληνικών οµάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τα Νέα on line