3 Μαΐ 2011

Νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών


Νέο πλαίσιο λειτουργίας στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας, καθώς με την απόφαση για την αδειοδότηση των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών που υπεγράφη από την αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά και... δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, αυτά εντάσσονται πλέον στο Δίκτυο των Φορέων της Δία Βίου Μάθησης της χώρας. 

 Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά τα ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στη χώρα, αλλά εκπαιδευτήρια μεταλυκειακής εκπαίδευσης και σχολές κατάρτισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με την εν λόγω απόφαση τίθενται για τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, κριτήρια ποιότητας σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχουν. Τα κριτήρια ποιότητας αφορούν στους εκπαιδευτικούς, στα προγράμματα σπουδών και στα κτίρια.

Όλα τα προσόντα που θα αποκτώνται θα πιστοποιούνται από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Προσόντων δήλωσε η κ. Γεννηματά.
«Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτή την απόφαση θα πετύχουμε την αναβάθμιση των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, με σημαντικά οφέλη για χιλιάδες σπουδαστές. Τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών λειτουργούσαν χωρίς κανόνες για πενήντα χρόνια. Η ποιότητα των υπηρεσιών τους εξαρτιόταν έως τώρα από την ευσυνειδησία των ιδιοκτητών τους» υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά τα ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στη χώρα, αλλά εκπαιδευτήρια μεταλυκειακής εκπαίδευσης και σχολές κατάρτισης.

Στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας συγκεκριμένα ορίζεται: «Τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών είναι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες μη τυπικής εκπαίδευσης. Ανήκουν στην κατηγορία των φορέων παροχής υπηρεσιών δια βίου μάθησης και χορηγούν αποκλειστικά βεβαιώσεις σπουδών, οι οποίες δεν είναι ισότιμες με τους τίτλους, που χορηγούνται στο πλαίσιο του τυπικού συστήματος εκπαίδευσης ή από τους λοιπούς φορείς της μη τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με διαφορετικό μαθησιακό φορτίο το οποίο θα οδηγεί σε διαφορετικό μαθησιακό αποτέλεσμα».

Οι ιδιοκτήτες των εκπαιδευτηρίων αυτών πρέπει να λάβουν νόμιμη άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Παιδείας, αφού προβάλλουν σχετική άδεια και γίνει έλεγχος στις εγκαταστάσεις τους, ενώ πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τον τίτλο «Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών».

«Τα ΕΕΣ απαγορεύεται να χαρακτηρίζονται ως Πανεπιστήμιο, Σχολή, ΤΕΙ, ΚΕΜΕ, Κολλέγιο, Οργανισμός, Ινστιτούτο, ΙΕΚ, Ακαδημία, Φροντιστήριο, Κέντρο Ξένων Γλωσσών ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη ονομασία, ή τα προγράμματά τους να έχουν τέτοια διάρκεια (αθροιστικά ή μεμονωμένα) που να είναι δυνατόν να παραπλανήσουν ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τους τίτλους σπουδών», αναφέρεται στην απόφαση.
Επίσης απαγορεύεται η συσχέτισή τους με φροντιστήρια ή οποιοδήποτε φορέα εκπαίδευσης κατά την προβολή τους. Τέλος, η απόφαση επιπλέον θέτει σειρά κανονισμών για τη αδειοδότηση και τη λειτουργία τους.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr