3 Μαΐ 2011

«Ο κόσμος πρέπει να δει φωτογραφίες του νεκρού Οσάμα»


  Οι φωτογραφίες του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν, που εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής καταδρομέων των ΗΠΑ τη Δευτέρα στο Πακιστάν, οφείλουν να δημοσιευθούν ως τεκμήρια για την παγκόσμια κοινή γνώμη, τονίζουν σήμερα κοινοβουλευτικοί των ΗΠΑ. Το Πακιστάν ανακοίνωσε πως δεν... γνώριζε που κρυβόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ενώ συνεχίζονται οι θετικές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για την εκτέλεση του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη της τελευταίας δεκαετίας.

«Φρονώ πως σε μία δεδομένη στιγμή, οι φωτογραφίες με τη σορό του θα πρέπει να δημοσιευθούν, δεν γνωρίζω πότε, αλλά πιστεύω πως αυτό θα γίνει και πως θα πρέπει να το κάνουμε»
, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερουσιαστής Καρλ Λεβίν, που προεδρεύει στην επιτροπή Αμύνης. Ο Λεβίν πρόσθεσε, υπαινισσόμενος πιθανά αντιαμερικανικά αντίποινα, πως «άποψή του είναι πως» η δημοσίευση των φωτογραφιών «θα πρέπει να καθυστερήσει έως ότου κατευνασθούν οι αντιδράσεις».

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος συνάδελφός του Τζο Λίμπερμαν, επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, τόνισε πως «θα ήταν απαραίτητο να δημοσιευθούν οι φωτογραφίες -όσο αποτρόπαιες και εάν είναι, γιατί αυτός επλήγη στο κεφάλι από τις σφαίρες - προκειμένου να διαψευσθεί κάθε υποψία ότι αυτό αποτελεί έναν δόλο της αμερικανικής κυβέρνησης». Ο Λίμπερμαν δηλώνει πλήρως πεπεισμένος ότι ο νεκρός άνδρας είναι όντως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Όπως τονίζει ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Ρότζερς, «εμείς επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε πως θα κρατηθεί η αξιοπρέπεια - εάν υπάρχει κάποια - του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ώστε να μην εκτραχυνθούν τα προβλήματα σε άλλα σημεία του κόσμου και πως θα προσφέρουμε επαρκείς αποδείξεις, προκειμένου ο κόσμος να γνωρίζει πως επρόκειτο όντως για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Παράλληλα έγινε γνωστό πως η γυναίκα που σκοτώθηκε
κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Αμερικανών καταδρομέων σε κρησφύγετο στο Πακιστάν, που επέφερε το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάϊντα Οσάμα μπιν Λάντεν, δεν είναι τελικά μία από τις συζύγους του όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα με βάση εκτιμήσεις ειδικών για την τρομοκρατία.

Ο Τζον Μπρέναν, κορυφαίος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα τρομοκρατίας, είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ότι η γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην επιχείρηση ήταν μία από τις συζύγους του Μπιν Λάντεν και χρησιμοποιήθηκε σαν ανθρώπινη ασπίδα, ίσως και εθελοντικά, κατά την ανταλλαγή πυρών. Εν τούτοις, άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε το γεγονός, λέγοντας πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως ενημέρωσε, η σύζυγος του Άραβα τρομοκράτη τραυματίστηκε αλλά δεν σκοτώθηκε από την επίθεση των αντρών των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρνταρί διέψευσε σε στήλη γνώμης τις εικασίες ότι η στρατιωτική ενέργεια των αμερικανών καταδρομέων, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ήταν μια κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ με το Πακιστάν. Ο Ασίφ Αλί Ζαρνταρί δήλωσε ότι οι αρχές του Πακιστάν αγνοούσαν την τύχη του ηγέτη της Αλ Κάϊντα.

«Δε βρισκόταν πουθενά, όπου εμείς πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να ήταν, αλλά τώρα έχει πεθάνει»
έγραψε ο Αλί Ζαρνταρί. «Αν και τα γεγονότα της Κυριακής δεν ήταν μια κοινή επιχείρηση, μια δεκαετία συνεργασίας και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν οδήγησε τελικά στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και στην εξάλειψη της απειλής που όλο αυτό το διάστημα συνέχιζε να αποτελεί για τον πολιτισμένο κόσμο».

Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ικανοποίηση αργά χθες Δευτέρα για την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν,
υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Σε δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, του πρεσβευτή της Γαλλίας στο ΟΗΕ Ζεράρ Αρόντ, εκφράζεται ικανοποίηση για την ανακοίνωση την 1η Μαΐου 2011 του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίζει τη σημαντική αυτή εξέλιξη και τις άλλες επιτυχίες που σημειώθηκαν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ ζητεί από όλα τα κράτη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, δήμαρχος της Νέας Υόρκης την εποχή που σημειώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε ότι γεύεται την «αντεκδίκηση» που αποτελεί γι’ αυτόν ο θάνατος του Μπιν Λάντεν. Ο Τζουλιάνι είπε ότι ένιωσε «πραγματική ικανοποίηση, ανακούφιση και αντεκδίκηση» και σημείωσε πως «Είναι μια θετική εξέλιξη που ο μπιν Λάντεν δεν είναι πλέον στη ζωή και αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα στις προσπάθειες πάταξης της τρομοκρατίας. Ωστόσο ο θάνατος αυτός δεν θα επαναφέρει στη ζωή τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου ούτε θα απαλύνει σε τίποτε τον πόνο».

Η κοινή γνώμη των ΗΠΑ υπέρ της δολοφονίας Μπιν Λάντεν


Οι ΗΠΑ έλαβαν τη σωστή απόφαση να σκοτώσουν τον ηγέτη της Aλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Το 79% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η Ουάσινγκτον έλαβε τη σωστή απόφαση, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 14% και το 7% δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα.

Ωστόσο, μόνο το 25% απάντησε ότι αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια μετά τον θάνατο του Mπιν Λάντεν σε αντίθεση με 59% που δεν αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.
Το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι την επιτυχία πρέπει να καρπωθεί ο πρόεδρος Ομπάμα, ενώ το 13% ο προκάτοχός του στην προεδρία Τζορτζ Μπους. Περίπου 50% απάντησαν κανένας από τους δύο.

To 51% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν δεν άλλαξε την άποψη που έχουν για την διακυβέρνηση του Ομπάμα, αλλά το 29% απάντησαν ότι τώρα βλέπουν πιο θετικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το 13% πολύ πιο θετικά και το 7% λιγότερο θετικά από πριν. Το 43% εκτιμά ότι ο Ομπάμα χειρίζεται σωστά το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ το 26% πιστεύει το αντίθετο. Το 31% δεν είναι βέβαιοι. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν περίπου 1.200 με 1.300 αμερικανοί και ξένοι αναγνώστες του Reuters.com.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr