14 Μαρ 2011

Μίκρυνε η μέρα λόγω...σεσμού!


Η μετατόπιση μιας τεράστιας μάζας στην περιοχή του Ειρηνικού από το σεισμός την Ιαπωνία, επιτάχυνε την περιστροφή της Γης, με αποτέλεσμα να μικρύνει η διάρκεια της ημέρας κατά 1,6 μικροδευτερόλεπτα, σύμφωνα με στοιχεία της NASA.
Η μεταβολή αυτή ήρθε..
να προστεθεί στα 1,26 μικροδευτερόλεπτα (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου) κατά τα οποία είχε μικρύνει η μέρα λόγω του περυσινού σεισμού στη Χιλή, όπως δήλωσε ο γεωφυσικός της NASA Ρίτσαρντ Γκρος. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν επιτάχυνση της επιστροφής από το σεισμό των 9,1 βαθμών στη Σουμάτρα το 2004, ο οποίος μίκρυνε τη διάρκεια της μέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα.
Οι αλλαγές αυτές προκαλούνται από μετατόπιση μεγάλης μάζας του φλοιού της γης σε τόσο ισχυρούς σεισμούς.
Η δόνηση που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία και προκάλεσε το σαρωτικό τσουνάμι μετατόπισε ολόκληρη τη χώρα κατά περίπου 2,5 μέτρα, εκτίμησε χονδρικά ο Πολ Έρλε της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS). «Αυτός είναι ένας εύλογος αριθμός» δήλωσε ο σεισμολόγος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Την ίδια εκτίμηση έδωσε στο CNN ο Κένεθ Χάντνατ, γεωφυσικός στη USGS.
«Γνωρίζουμε ότι ένας σταθμός GPS μετακινήθηκε κατά οκτώ πόδια [2,4 μέτρα]. Έχουμε δει επίσης έναν χάρτη της GSI [Αρχή Γεωχωρικών Δεδομένων] στην Ιαπωνία που δείχνει ότι η μετατόπιση σε μια μεγάλη περιοχή βρίσκεται σε συμφωνία με περίπου τόση μετατόπιση της χερσαίας μάζας» είπε.


FIMOTRO