14 Μαρ 2011

Δύο μήνες αιρετή Περιφέρεια:Περιμένοντας την υπέρβαση σε όλα τα επίπεδα! της Τζένης Σουκαρά


Στον απολογισμό των δυο πρώτων μηνών της πρώτης αιρετής Περιφέρειας,του νέου ελπιδοφόρου θεσμού,μπορούμε να βγάλουμε τα πρώτα μας συμπεράσματα ..
 Πρώτο συμπέρασμα, οι αναμενόμενες τεράστιες δυσκολίες της μετάβασης σε μια νέα εποχή.
Μιας μετάβασης, που πετυχαίνει...
τον  κρατικό μηχανισμό αδύναμο  να ανταπεξέλθει στο νέο εγχείρημα,που συγκρούεται με νοοτροπίες δεκαετιών και βιλαέτια ετών..
Μιας μετάβασης που πρακτικά επιμένει να οδηγήσει σε διαφορετικές νέες πολιτικές  διεξόδους τη χώρα,με αρμοδιότητες που συναντούν στοιβαγμένες  την δυσκαμψία της  ελληνικής γραφεοκρατίας και οικονομική αυτοτέλεια που δείχνει εξαιρετικά υποτελής ακόμα στο  φτωχό σίγουρα αλλά υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών..

Διαπίστωση:Ο Τατούλης μπήκε σην μάχη σαν έτοιμος απο καιρό!Οι καθοριστικές του κινήσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ,οι διαβουλεύσεις του με το σύνολο των παραγωγικών τάξεων της Πελοποννήσου,οι παρεμβάσεις του στα υπουργεία αποδεικνύουν πως και τα προβλήματα γνωρίζει,αλλά και τις πολιτικές τρικλοποδιές έχει μάθει να  ψυχολογεί!
Η μετάβαση όμως έχει και καθημερινότητα κι αυτή εξακολουθεί να είναι σκληρή κι αμείλικτη,όταν κυρίως έχει να κάνει με την διαχείριση των προβλημάτων και την εξυπηρέτηση των πολιτών..Κι εκεί ακόμα υπάρχει θέμα ..
Θέμα διαχείρισης των εκκρεμοτήτων ,θέμα εύρρυθμης διοίκησης.

Συμπέρασμα:Eκεί ο Περιφερειάρχης  οφείλει να απεμπλέξει τους συνεργάτες του απο διαφόρων ειδών  αγγυλώσεις..Να τους αποσαφηνίσει το πεδίο των αρμοδιοτήτων τους εγκαίρως,ώστε να αποφύγει εμφύλιες συγκρούσεις στις Περιφερειακές ενότητες..
Η αλήθεια είναι πως θα πρέπει όλοι να υπερβούν εαυτούς! Και οι αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων και οι θεματικοί..Εύλογος ο αιφνιδιασμός των πρώτων απέναντι σε μια καθημερινότητα απαιτητική και σε μια κοινωνία εθισμένη σε άλλες νοοτροπίες ..
Ακρωτηριασμένοι απο αρμοδιότητες και ελευθερία κινήσεων, αισθάνθηκαν καπελωμένοι απο τους θεματικούς,οι οποίοι απέκτησαν ανεβασμένη ψυχολογία ,εφόσον υπήρξαν προσωπική επιλογή του Πετρου Τατούλη. 

Διαπίστωση:Όλα αυτά θα ήταν δικαιολογημένα εαν  το φως της δημοσιότητας δεν ήταν τόσο έντονο ώστε να αναδείξει τις στάσεις και τις περίεργες συμπεριφορές. Όλα αυτά θα ήταν δικαιολογημένα ,εαν δεν δημιουργούντο  τοπικοί  "στρατοί" ένθεν καικείθεν που στόχο έχουν την ενδυναμώση τους στην Περιφέρεια..
Και αυτοί οι τοπικοί στρατοί δεν βρίσκονται μόνο στην Κορινθία ..Οι τοπικοί στρατοί βρίσκονται στην Λακωνία και στην Μεσσηνία .
Εαν δεν βρει ο Περιφερειάρχης την "χρυσή ισορροπία" θα κινδυνεύσει να φανεί αδύναμος μπροστά σε απροσδόκητα γεγονότα και θα αιφνιδιαστεί όταν θα διαπιστώσει πως έχουν παρεισφρήσει διάφορα στοιχεία ,που αποτελούν κοιτίδες νέων "πληγών" στην παράταξη της Νέας Πελοποννήσου..
Υπάρχουν υπερβολές σε όλα αυτά; Βεβαίως!
Η πολιτική ,έγινε παραπολιτική και μετατράπηκε σε ένα απίστευτο κουτσομπολιό,το οποίο φυσικά  υποκινούν οι πρωταγωνιστές,τα πολιτικά πρόσωπα,μεταφέροντας έτσι μηνύματα στον ίδιο τον Περιφερειάρχη....Για να μετρήσει τους στρατούς ,την ισχύ και την επικινδυνότητα!Ας μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλο μας για τα αυτονόητα!


Διαπίστωση:Ο Συμπαραστάτης του πολίτη ήταν μια ταλαιπωρία της δημοκρατίας..
Εν προκειμένω ο νομοθέτης δεν μπόρεσε να αντιληφθεί πως τόση συναίνεση δεν αντέχεται σε τούτη εδώ την χώρα.Απόδειξη πως πολλοί συμπαραστάτες "ναυάγησαν" σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια σε όλη την Eλλάδα .. Ακόμα αναρωτιέμαι σε περίοδο λιτότητας τι χρειάζονται οι τόσοι Συμπαραστάτες εκτός των 13 Περιφερειών ..
 Η διαδικασία όμως για την ανάδειξη του συμπαραστάτη του πολίτη δυστυχώς ανέδειξε απέναντι σε ένα απαιδευτο ακροατήριο και πολύ περισσότερο περιφερειακό συμβούλιο ,πως επρόκειτο για μια διαδικασία επιβολής κι ανάδειξης ενός προσώπου "σχεδόν φανατικά προσφιλούς "προς την πλειοψηφία ,το οποίο καλείτο να υπηρετήσει έναν ανεξάρτητο θεσμό!Οξύμωρο φαντάζει ,όσο κι αν υπάρχουν σίγουρα εξηγήσεις.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:Ο Τατούλης είναι συγκεντρωτικός,σχολιάζουν πολλοί..Δεν είναι  προβλέψιμες οι  προθέσεις του.
Πρακτικά το πρώτο μπορεί και να αποτελεί πρόβλημα στην διοίκηση κι αυτό θα φανεί στο επόμενο διάστημα..Το δεύτερο τον αποδεσμεύει από το δικό του στενό περιβάλλον ..
Είναι φιλόδοξος όμως και αποφασισμένος  να πετύχει κι αυτό είναι ενθαρρυντικό για την κοινωνία της Πελοποννήσου.
Επειδή είναι ευφυής ανθρωπος και έμπειρος πολιτικός θα πρέπει να μάθει τώρα   τις "ιδιορρυθμίες και τους κωδικούς " των Πελοποννησίων αυτοδιοικητικών ,μέσων ενημέρωσης και πολιτών..Εδώ δεν είναι Αθήνα!
Και να παραμείνει αταλάντευτος στις δεσμεύσεις του ..Εκπαιδεύοντας τους συμβούλους ,συνεργάτες κι αιρετούς σε μια άλλη φιλοσοφία και αντίληψη διοίκησης ..Την οποία ακόμα δεν είδαμε κι επιμένουμε να την αντιληφθούμε, να την δούμε, να την βιώσουμε..